A cigányság világnapját ünnepelték a kazincbarcikai szalézi szakközépiskolában

Megszentelt élet – 2017. március 19., vasárnap | 16:33

A cigányság világnapja, március 19. alkalmából a Don Bosco Szakközépiskolában március 17-én a Kazincbarcikai Roma Önkormányzat vezetője tartott előadást. Farkas István előadásában azt fejtette ki a diákoknak, milyen fontos a romák kiemelkedésének szempontjából az iskola és az oktatás.

A cigányság világnapja egy tavaszköszöntő ünnephez kötődik, annak idején ezen a napon indultak tovább a romák a téli szálláshelyükről vándorútjukra. A hivatalos ünnepet, a romák világnapját április 8-án tartják. A cigányság világnapja alkalmából a Don Bosco Szakközépiskolában Farkas István, a Kazincbarcikai Roma Önkormányzat vezetője előadást tartott a diákoknak arról, hogy milyen fontos a romák szegénységből való kiemelkedésének szempontjából az iskola és az oktatás, amely társadalmi helyzetük javításának a kulcsa.

A kazincbarcikai Don Bosco Szakiskola egy minden szempontból korszerű oktatási központ, a rend példaértékű missziós projektje, melynek keretében szalézi közösség is működik. Az intézményben kiváló eredményeket érnek el nemcsak a cigányok, hanem általában a hátrányos helyzetű, problémás, az iskolarendszerből kiszorult fiatalok oktatásában, de egyben a nevelésükben és evangelizálásukban is. A szaléziak – hűen Don Bosco gyakorlatához – nem csupán segítséget, hanem tanulási lehetőséget kínálnak fel a fiataloknak: kilenc szakmából választhatnak, és érettségi vizsgát is tehetnek itt egy körültekintően kidolgozott terv szerint, amely megszólítja és bevonja őket, hogy aktív részesei legyenek saját emberi, társadalmi és keresztény fejlődésüknek.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria