A családokért mutatott be szentmisét Nagykárolyban Schönberger püspök

Külhoni – 2014. augusztus 19., kedd | 13:49

Augusztus 16-án, a Mária-út nemzetközi zarándoknapján a nagykárolyi Fatimai Szűz Mária-templomban Schönberger Jenő püspök mutatta be a szatmári szakasz végigjárását záró szentmisét – írja a Frissújság.ro.

Nagyboldogasszony ünnepe után, augusztus 16-án szervezett zarándoklatot a családokért a Mária Út Egyesület és a Mária Rádió a Mária-út teljes szakaszán. A zarándoknap közel tízezer ember számára kíván hitbeli élményt nyújtani, amelyen keresztül – remélik – az emberek egymáshoz is közelebb kerülnek, egymásért és családjaikért zarándokolnak. A zarándoklaton egyénileg vagy közösségben lehetett részt venni, végig a Mária-út mentén, Nagykárolytól Csíksomlyóig.

Az út végén a Fatimai Szűz Mária-templomban adtak hálát az útért. Az ünnepi eseményről Tőtős Tímea írt beszámolót.

A záró szentmisén Schönberger Jenő püspök köszöntötte a zarándokokat. Homíliájában a család szerepéről és az áldozatvállalásról beszélt. Szentbeszéde kezdetén kiemelte: „az elindulás bátorságot és Istenre hagyatkozást is jelentett, hiszen nagy utat tettek meg.”

(Kép: Frissújság.ro)

„Szép volt a mai nap, elég csak ránézni a kedves zarándokokra. Mivel mással, a legszebb hálaadással köszönjük meg Istennek, hogy a tenyerén hordozott, mint életünk minden napján, de ezen a mai napon különösképpen. A legszentebb áldozattal, a szentmisével adjunk hálát, és kérjük Isten áldását azért, hogy utunkon tovább kísérjen. A Közép-Európán végighaladó Mária-út egy részét járták be a nagykárolyi templomban jelen lévők, s mindezért közösen adunk hálát, s ezt a pluszt, ezt a megterhelést, ezt a szenvedést felajánljuk a családokért” – fogalmazott a főpásztor.

Aki családban nő fel, tudja, hogy nincs család áldozatok nélkül. Ha igazán jól működik egy család, alapfilozófiája egy dolog lehet: az önátadás. Ha egy családban a férj és a feleség nem tud egymásban megbízni, akkor szétmegy a család. Ha a gyermekek nem hajlandók a családnak építő tagjai lenni, akkor nagyon nyikorog a családi egység. És ha nem hajlandó a család minden tagja mindennap meghozni a maga áldozatát a család egységéért, békéjért, öröméért, boldogságáért, akkor nem sokáig tud fennállni az a család – hangsúlyozta a szatmári megyéspüspök.

Családjainkért zarándokoltak a testvérek. Ha nem erősödünk  meg családjainkban, akkor talán velünk együtt eltűnik a kereszténység is.

„Manapság nem divat az áldozatvállalás. Manapság a fiatalok kitolják a családalapítást, mert az áldozattal jár. Ha Jézus is ezt tette volna, talán még mindig nem lennénk megváltva. Ha ezt tette volna a Szűzanya, Jézus talán még mindig nem született volna meg köztünk. Félünk az áldozattól, pedig azok a testvérek, akik ma zarándokolnak, a tanúi annak, hogy érdemes áldozatot hozni. Beszéltem már olyanokkal, akik végigjárták a Szent Jakab-zarándokutat. Ők mindannyian feltöltődve, boldogan tértek haza. Érdemes meghozni az áldozatot, érdemes végigjárni a zarándokutat, mert benne van az öröm is elrejtve. S mi, keresztények, nem lehetünk szomorú keresztények. Ha pedig az örömet akarjuk keresni, útra kell kelnünk” – fogalmazott a főpásztor.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria