A csíksomlyói Mária-kegyszobor 500 éve címmel nyílik kiállítás

Külhoni – 2015. július 26., vasárnap | 12:58

Emlékkiállítás nyílik július 30-án a csíksomlyói kegyszobor 500 éves évfordulójához kapcsolódóan „A csíksomlyói Mária-kegyszobor 500 éve. Mária-tisztelet Erdélyben” címmel a Csíki Székely Múzeumban – tájékoztatta szerkesztőségünket az erdélyi ferencesek sajtószolgálata.

A kiállítás a Csíksomlyói Ferences Rendház és a Csíki Székely Múzeum együttműködése keretében valósul meg. Hátterében: az erdélyi ferencesek által meghirdetett Mária-év ráirányítja a figyelmet a csíksomlyói Mária-szobor jelentőségére; a kegyszobor, mint Csíksomlyó éke és meghatározó emblémája, szorosan kapcsolódik Csíkszereda város történetéhez és jelenéhez.

A tárlat a Mária-szobor olyan tárgyi emlékeit – a Batthyány Ignácz püspök által adományozott fémkoronák és jogar, a kis Jézus ruhácskái, amelyekbe a 20. század közepéig öltöztették – mutatja be, amelyeket első alkalommal láthat a nagyközönség. A kegyszoborhoz kapcsolódó 18-19. századi metszetábrázolások, ferences források mellett levéltári dokumentumok tanúskodnak a Csodatevő Segítő Szűz egyházi elismeréséről – ezekbe is betekintést kaphatnak majd az érdeklődők.

A csíksomlyói Mária-tiszteletnek mindmáig érződő hatására és gyakorlatára elsősorban a fogadalmi tárgyak és a pünkösdi búcsús képek utalnak. Most ezt a hatást tágabb összefüggésben, az erdélyi Mária-tisztelet kontextusában mutatják be. A kiállításra kerülő emlékek – eredeti oltárszobrok és oltárképek – feltárják a térség Mária-tiszteletének sokszínűségét.

A kiállítás megnyitóját július 30-án 17.30-kor tartják a múzeumban. A vendégeket Antal Attila, Csíkszereda megbízott polgármestere és P. Bőjte Mihály csíksomlyói ferences házfőnök köszöntik. A kiállítást megnyitja és szakmailag ismerteti Kovács András művészettörténész és Muckenhaupt Erzsébet muzeológus. A rendezvény házigazdája Gyarmati Zsolt múzeumigazgató. Közreműködik a csíksomlyói kegytemplom kórusa.

Támogatók: a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, a Kisebb Testvérek Rendjének Szent István királyról nevezett Erdélyi Rendtartománya, Csíkszereda Polgármesteri Hivatala

A kiállítás szeptember 20-áig lesz megtekinthető a Csíki Székely Múzeumban (Csíkszereda, Vár tér 2. szám). Telefonszám: (004) 0266 372 024; e-mail: info@csikimuzeum.ro.

Nyitva tartás: keddtől vasárnapig 9–18 óra; hétfőn, egyházi és állami ünnepeken zárva

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria