A görögkatolikus egyház ünnepe Ukrajnában

Kitekintő – 2014. december 12., péntek | 19:00

Az ukrajnai görögkatolikus egyház visszanyert szabadságának 25. évfordulóját ünnepli. Ferenc pápa rendkívüli követeként Christoph Schönborn bíboros is részt vett az ünnepi szertartásokon, és beszédet mondott az egyházakat és vallási szervezeteket tömörítő tanácsban. A Kathpress tájékoztat.

Szerte Ukrajnában megemlékezéseket tartottak december 10-én a görögkatolikus egyház szabad vallásgyakorlásának visszanyerését ünnepelve.

Keddi érkezésekor Schönborn bíboros újságíróknak válaszolva azt hangsúlyozta, Ferenc pápa mélyen együttérez Ukrajna minden lakójával, akik elszenvedik az országot sújtó háborús viszályt.

A jubileum tiszteletére rendezett ünnepség előtt Schönborn bíboros megemlékezett a Majdan téri tüntetés áldozatairól. Az ukrán görögkatolikus egyház nagyérsekével, Szvjatoszlav Sevcsukkal együtt imát mondtak, és gyertyát gyújtottak azért a közel száz emberért, akik életüket veszítették a téren.

Az út során Schönborn bíboros részt vett és beszédet mondott annak a tanácsnak az ülésén, mely Ukrajna egyházait és vallási szervezeteit tömöríti – az országban hivatalosan elismert keresztény egyházakat, a zsidó hitközséget és az iszlám hívők képviselőit.

Christoph Schönborn bíboros az osztrák katolikus egyház hírügynökségének adott értékelésében kiemelte, lát reményt arra, hogy Ukrajna megtalálja a szabad, demokratikus és független lét útját, de ehhez szüksége van a Nyugat szolidaritására. Arra buzdította a hívőket, védjék országukat, ami joguk és kötelességük, de a gyűlölet eszközei nélkül. Csak így győzhető le az erőszak – hangsúlyozta a bíboros.

Az ukrán görögkatolikus egyházat 1946-ban tiltották be a Szovjetunióban. Közösségei az illegalitásban továbbra is éltek. Vezetése Rómába tette át székhelyét. 1989-ben ismét engedélyezték az egyház működését, majd 1991-ben Miroszlav Lubacsiszkij nagyérsek visszaköltözött Lembergbe, és megkezdte az egyházi élet újjáépítését. A görögkatolikus egyházat ma Szvjatoszlav Sevcsuk nagyérsek vezeti. A többségében ortodox Ukrajnában minden tizedik lakos görögkatolikus.

Fotó: Kathpress

Magyar Kurír
(té)

Kapcsolódó fotógaléria