A guineai elnököt fogadta a pápa

Ferenc pápa – 2017. január 17., kedd | 13:05

Ferenc pápa január 16-án délelőtt fogadta a Vatikánban a Guineai Köztársaság elnökét, Alpha Condét és kíséretét.

Alpha Condé elnök a pápai audiencia után találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, az államközi kapcsolatok titkárával – tájékoztatott a Szentszék sajtóközleményben.

A szívélyes hangú megbeszéléseken kiemelték a Szentszék és Guinea jó kapcsolatait, majd a következő kérdésekről folytattak eszmecserét: a személy teljes körű fejlődése, környezetvédelem, a társadalmi igazságtalanság és a szegénység elleni küzdelem. A felek kitértek a migrációs problémára is, amelynek kapcsán megfelelő politikai intézkedéseket sürgettek.

A katolikus intézmények jelentős szerepet játszanak Guineában a nevelés és az egészségügy terén, mint ahogy a muszlim közösséggel való vallásközi párbeszéd előmozdításában is. A vatikáni találkozón megvitatták a nyugat-afrikai térség politikai és társadalmi helyzetét, amelynek békés rendeződéséhez Guinea elkötelezetten hozzájárul.

Guinea nyugat-afrikai állam az Atlanti-óceán partján. Fővárosa Conakry. A korábbi francia gyarmat ma parlamentáris köztársaságként működik, de a hivatalos nyelv továbbra is a francia. A tízmilliós lakosság kétharmada vidéken él, 88 százalékban muszlimok (szunnita), 7 százalékban törzsi vallásúak, a keresztények aránya 5 százalék körül mozog.

Guinea legfontosabb megélhetési forrása a mezőgazdaság: fő terményeik a rizs, a banán, az olajpálma, az ananász és a kávé, emellett jelentős a szarvasmarha-tenyésztés. Az országban található a világ ismert, jó minőségű bauxitkészleteinek negyede, mintegy 10 milliárd tonna. Az egy főre jutó bruttó hazai termék 2100 dollár. A születéskor várható élettartam a férfiaknál 43, a nőknél 49 év. A lakosság 64 százaléka írástudatlan.

* * *

A pápa január 16-án a giuneai államfő mellett találkozott a Szentszék gazdasági ügyekkel foglalkozó titkárságának prefektusával, George Pell bíborossal, majd fogadta Kenneth Francis Hackett leköszönő amerikai nagykövetet. Két olasz főpásztort is fogadott a szentatya ezen a napon: Filippo Santoro tarantói érseket, illetve Edoardo Menichelli bíborost, az Ancona-osimói Főegyházmegye érsekét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria