A gyulafehérvári érsekség gyűjtést szervez a fogyatékkal élők megsegítésére

Külhoni – 2016. május 25., szerda | 16:29

A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség templomi gyűjtést hirdetett meg május 29-ére, vasárnapra a fogyatékkal élőkkel foglalkozó csíkszeredai Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató-központ támogatására.

Közösségeinknek, családjainknak nagy kihívás a beteg, fogyatékkal élő társaink helyzetének javítása, megoldása. A Csíki-medencében a fogyatékkal élők problémáinak megoldása több egymástól független egyesületen és alapítványon keresztül történik, kisebb-nagyobb sikerrel. Ezek a szervezetek a fogyatékkal élőknek csak bizonyos csoportjait képesek ellátni, és csak bizonyos ideig.

A felnőttkorú fogyatékkal élők segítésére talált megoldást a Gyulafehérvári Caritas olyan módon, hogy a csíkszeredai Szent Ágoston-templom alagsorában berendezett három helyiséget (140 négyzetméteren) nappali foglalkoztatónak, ahol 18 – fogyatékkal élő – felnőtt személy számára megszervezte és elindította a nappali foglalkoztatást. Időközben a nappali foglalkoztatást igénylő fogyatékkal élő személyek száma annyira megnövekedett (24 fő), hogy – helyszűke miatt – nem tudnak ellátást biztosítani minden igénylőnek. Ugyanakkor a nappali foglalkoztatást igénylők száma tovább fog növekedni, mivel az iskolai foglalkoztatásból, oktatásból kikerülő fogyatékkal élő fiatalok számára nincs más lehetőség a Csíki-medencében.

Látva a Szent Ágoston Nappali Foglalkoztató-központ helyszűke miatti nehézkes működését, a Szent Ágoston-plébánia felajánlotta és át is adta huszonöt évre a Caritasnak a régi kápolna épületét, amely üresen állt, de most átalakításra is szorult, hiszen a következő szolgáltatások kapnak itt helyet:

– korai felmérés és diagnosztika, korai fejlesztés, nevelés 0–3 év közötti gyerekeknek,
– egyéni és csoportos gyógypedagógiai és mozgásfejlesztés különböző fogyatékossággal élőknek,
– hozzátartozókat és segítőket támogató szolgáltatás,
– felnőtt fogyatékosok nappali foglalkoztatása,
– időskori mozgáskorlátozottsággal élők, agyvérzés után gyógyulók rehabilitálása,
– tanműhely fogyatékkal élő felnőtteknek, ahol a közösség számára hasznos munkákat tanulhatnak, ezeket begyakorolhatják.

Ilyen jellegű tevékenységek vagy egyáltalán nem léteznek a Csíki-medencében, vagy csak kezdetleges formában. A tapasztalat azt mutatja, hogy ezekre a szolgáltatásokra egyre nagyobb az igény, és az első pozitív eredmények után folyamatosan nő. Külföldi és belföldi pályázatok, közösségi összefogás, jótékonysági koncertek, adományok révén sikerült összegyűjteni a szükséges összeg 65%-át.

A hiányzó pénzösszeg pótlása céljából a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség a május 29-ére, vasárnapra tervezett gyűjtésből befolyt összegeket a Gyulafehérvári Caritas kezdeményezésének támogatására ajánlja fel.

Forrás és fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria