Csonka Ferencre emlékeztek Kővágószőlősön

Hazai – 2015. március 28., szombat | 13:01

Keresztúttal, koszorúzással és ünnepséggel emlékeztek március 20-án Csonka Ferencre, a legendás cserkészvezető papra egykori tanítványai, ismerői és tisztelő Kővágószőlősön, a Búzás Andor Művelődési Házban – tájékoztat a Pécsi Egyházmegye.

A kővágószőlősi templomban tábla jelzi az egykori plébános, Csonka Ferenc nevét. Élete példát adott, útravalót a nehéz időkben. Akkoriban a cserkészet volt az egyetlen menedék a fiatalok számára. Földalatti mozgalmat szervezett titokban, szívesen invitálta filozófiai beszélgetésekre, hittanórákra diákjait a pécsi Gyertyaszentelő Boldogasszony-plébániatemplom (dzsámi) „katakombáiba”. A keresztény értékrend szerint nevelte és a cserkésztörvények betartására ösztönözte őket. Udvardy György pécsi megyéspüspök Csonka Ferenc egykori tanítványaival, a „katakombacserkészekkel” és a fiatalokkal együtt koszorút helyezett el a hajdani cserkészvezető emléktáblájánál a kővágószőlősi templomban.

A koszorúzás után a Keresztény Kaszinóban tartott előadást a főpásztor. Ebben méltatta Csonka atya kitartását, hitét és a gyümölcsöző közösségek létrehozása általi evangelizációs szerepét.

„Lépjünk ki, hogy mindenkinek felkínáljuk Jézus Krisztus életét – idézte Ferenc pápa szavait Udvardy György. – Itt az egész egyháznak szólóan megismétlem azt, amit gyakran mondtam: szívesebben látok egy olyan egyházat, amelyet baleset ért, amely megsebesült és bepiszkolódott, miközben kiment az utcákra, mint egy olyan egyházat, amely belebetegedett a zártságba és a kényelembe, mert a saját biztonságához ragaszkodott. […] Ha valaminek szentül nyugtalanítania és aggasztania kell a lelkiismeretünket, akkor az az, hogy oly sok testvérünk él a Jézus Krisztussal való barátság ereje, világossága és vigasztalása nélkül, az őt befogadó hívő közösség és az élet értelmének horizontja nélkül. Remélem, hogy nem annyira a kudarctól való félelem, hanem sokkal inkább az a félelem mozgat minket, hogy be ne zárkózzunk a hamis védelmet nyújtó struktúrákba, amelyekben nyugodtnak érezzük magunkat, miközben odakinn éhező sokaság van, és Jézus állandóan ezt ismétli nekünk: »Ti adjatok nekik enni« (Mk 6,37).” (Evangelii gaudium)


Csonka Ferencet 1961 februárjában letartóztatták, hónapokon keresztül tartották fogva egy nedves börtöncellában, majd a bíróság 1961. július 27-én 6 év börtönre ítélte, valamint 10 évre eltiltotta egyes jogainak gyakorlásától és teljes vagyonát elkobozta. Márianosztrán raboskodott. 1963 márciusában számos elítélt társával együtt amnesztiával szabadult. 1973-tól Kővágószőlősőn szolgált plébánosként és egyházművészeti kutatásokat folytatott. 1986. szeptember 22-én az Országos Egyházművészeti Tanács ülésére utazott Budapestre. A hivatalos közlések szerint a Rákóczi út sarkán az Astoria szálló közelében egy autó elütötte, majd továbbhajtott. Sírja a pécsi köztemetőben van.

Fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria