A hit közvetítése a digitális korban – ülésezett a CCEE és CEC vegyes bizottsága

Kitekintő – 2014. november 20., csütörtök | 16:10

November 17–19. között rendezte meg éves találkozóját Hannoverben az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) vegyes bizottsága. Sajtóközleményben számol be a CCEE a tanácskozásról.


A keresztény hit közvetítése a mai Európában címmel megrendezett találkozón Irmgard Schwaetzer, a Németországi Protestáns Egyház zsinati elnöke beszélt a mai Európában megvalósuló kommunikációról, Klaas van der Kamp, a Hollandiai Egyházak Nemzeti Tanácsának főtitkára A keresztény kommunikáció és a keresztény hit „marketingje” napjainkban címmel tartott előadást, Gintaras Grušas vilniusi érsek A keresztény kommunikáció és a közösség építése témában foglalta össze gondolatait.

A találkozó alkalmat adott arra, hogy a két testület beszámoljon tevékenységéről. Hannoverben bemutatták a CCEE képviselőinek a CEC által a vegyes bizottságba delegált tagjait, akiket a szervezet legutóbbi közgyűlésén választottak meg.

A tanácskozáson megemlékeztek az európai történelem két fontos évfordulójáról: az első világháború századik és a berlini fal leomlásának huszonötödik évfordulója felhívják a figyelmet múltunk megpróbáltatásaira és a megküzdött kiengesztelődésre, amiért ma a keresztények felekezettől függetlenül sokat tesznek. A résztvevők hangot adtak aggodalmuknak az ukrán és a közel-keleti helyzet miatt. „Imádkozunk azokért, akik hangja egyedül elvész a világban, és akik hangja csukott fülekre talál, hogy összefogva hallhatóvá tehessék segélykiáltásukat” – fogalmaznak nyilatkozatukban, és kifejezték elkötelezettségüket az egység építésében.

A keresztény hitről szóló kommunikáció kérdéskörét kibontva rámutattak: nincs választási lehetőségünk, digitális világban élünk, ez az a környezet, melyben az egyház missziójának is meg kell találnia az útját. Ebben a világban jelen kell lennie az egyháznak, hiszen az egységet meg kell jeleníteni ott, ahol az emberek élnek. A digitális világban, a közösségi médiában nagy az igény az örömhír hiteles közvetítésére – hangsúlyozzák.

Majd kiemelik: Jézus Krisztus a példa számunkra a kommunikációban is, utat mutat akkor, amikor ismeretlen területen járunk. Vezet minket, és emlékeztet, mi, emberek többek vagyunk, mint „digitális lábnyomaink”.

A vegyes bizottság tagjai kifejezik elkötelezettségüket, hogy együtt, párbeszédet folytatva kell megtalálni, miként élhetjük meg jobban keresztény hitünket, és ezt hogyan tudjuk közvetíteni.

A tagok szerint a technológia fejlődése mindig újabb kihívás elé állítja az egyházat, meg kell találnia, miként tudja eljuttatni a világról megfogalmazott tanúságtételét a ma emberéhez. Ugyanakkor aggasztó, hogy mennyire felszínesen él az ember a digitális világ nyújtotta lehetőségekkel. Ezért az egyháznak be kell hoznia a közbeszédbe, milyen antropológiai, spirituális, teológiai és etikai megfontolásokat kell figyelembe venni a digitális kommunikáció világában.

A vegyes bizottság szerint az egyház számára elsődleges feladat, hogy meg tudja mutatni, hogyan kell használni a technológia vívmányait, hogy ezek miképpen járulhatnak hozzá a közösségek építéséhez és fenntartásához, hogyan tudnak tanúságot tenni a Krisztusnak szentelt életről.

Miközben szembe kell néznünk azzal, hogy a digitális világ kihívásaiban hogyan éljük meg keresztény hitünket, hogyan imádkozzunk, gondolkodjunk, emlékezetünkbe kell idéznünk a szent hagyomány létünket és cselekvésünket irányító útmutatását: „Én vagyok az Alfa és az Omega, az első és az utolsó, a kezdet és vég.” (Jelenések könyve 22,13) – fogalmaznak nyilatkozatukban.

A tanácskozást kerekasztal-beszélgetés zárta az új technológiák és az egyház közötti párbeszéd jelenlegi helyzetéről, alakulásáról.

Fotó: CCEE

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria