„A hit szolgálatában” érdemérmet adták át Nagyváradon

Külhoni – 2015. február 23., hétfő | 16:05

A nagyváradi székesegyházban február 21-én az esti dicséret keretében átadták „A hit szolgálatában” elnevezésű érdemérmet, amelyet az egyházmegye főpásztora 2012 végén alapított. A vesperást Boldog Bogdánffy Szilárd vértanú püspökre emlékezve tartották születése 104. évfordulóján – közli az Erdon.ro.

Elmélkedésében Kiss Albert főesperes-kanonok, a Barátok temploma plébánosa felelevenítette a 2010. október 30-án zajlott boldoggá avatási szertartást. „Bogdánffy Szilárd megidézett emlékével azóta jobban köztünk él” – fogalmazott. A püspök életrajzából kiemelte: 1911. február 21-én született az akkor Torontál vármegyéhez (ma Szerbia) tartozó Feketetó nevű kis faluban. A temesvári piarista főgimnáziumban érettségizett, majd a váradi papnevelő intézetbe jelentkezett, Mayer Antal apostoli kormányzó pedig a budapesti Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetemre küldte. 1934. június 29-én szentelték pappá Várad-Őssiben. Tanári, illetve ifjúsági nevelőmunkája mellett gondos lelkivezetői tevékenységet végzett a város több kórházában. 1947-ben Scheffler János szatmári püspök áthelyezte maga mellé titkárnak, tanácsosnak. 1949. február 14-én Bukarestben titokban szentelte püspökké Gerard O’Hara nuncius. A karhatalom potenciális ellenségnek tekintette, ezért ugyanezen év április 5-én letartóztatták. Kegyetlenül kínozták a börtönben, mégis rendíthetetlenül kitartott hite mellett. 1953. október 1-jén halt vértanúhalált a nagyenyedi börtönben. A rabtemetőbe temették, később tömbházak épültek oda, így sírja sajnos ismeretlen.

Bogdánffy Szilárd Krisztus embere volt, becsületesen, hűségesen, önzetlenül és lelkiismeretesen szolgálta az igazságos Istent. Megőrizte méltóságát, világnézetét, egyéniségét és hitbeli meggyőződését az ezeket gátoló körülmények ellenére is. Úgy tűnt, egyedül maradt harcával, azonban végül mégis győzedelmeskedett, mert az Úr oldalán állt. Kövessük példáját, lépjünk a nyomába, vállaljuk mi is, hogy Isten munkatársai legyünk, s kérjük közbenjárását, hogy életpéldája ne vesszen el, ne menjen feledésbe – javasolta a főesperes.

Az esti dicséret utolsó mozzanataként átadták „A hit szolgálatában” elnevezésű érdemérmet, amelyet az egyházmegye főpásztora, Böcskei László 2012 végén alapított. Most is több felterjesztés érkezett a püspöki hivatalhoz, melyeket a főesperesek testülete, illetve az erre kijelölt bizottság megvizsgált, majd kiválasztotta azt a személyt, aki átvehette az egyházmegyei érdemérmet. Az elismerést idén a 88 esztendős Herman Mária, a vaskói egyházközség híve érdemelte ki, aki szerényen és hűséggel hosszú évtizedek óta áll az egyházközség szolgálatában. Életpéldájával és kitartó felelősségvállalásával kitűnt a hit szolgálatában, és a hívek előtt köztiszteletnek örvend, egyebek mellett azért, mert „önzetlenül és kitartóan szorgoskodik az Úr házában”. Méltatásában Böcskei László megyéspüspök nyomatékosította: észre kell venni a Herman Máriához hasonló jó embereket, és nekünk is terjesztenünk kell a jót.

Herman Mária sajnos betegsége miatt nem lehetett jelen, az ezüst érdemérmet, a kitűzőt és az oklevelet ezért Lőrincz Ottó kerületi esperes vette át. A főpásztor megígérte, hogy személyesen is felkeresi a kitüntetettet.

Fotó: Erdon.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria