Programsorozattal kapcsolódik a Kájoni Közösségi Ház a Holokauszt Emlékévhez

Megszentelt élet – 2014. október 24., péntek | 12:01

Irodalmi esttel, koncerttel, kiállítással kapcsolódik a budai Pasaréten működő Kájoni János Közösségi Ház a Magyar Holokauszt Emlékévhez. Gazdag kínálatukkal egész évben várják az érdeklődőket. Működésükről Dériné Stark Zsófia igazgatót kérdeztük.

Prunyi Ilona és a Rigó Kvartett koncertje, Anne Frank naplója Pápai Erika színművész közreműködésével, Ferencesek az üldözöttekért kiállítás, Utas és holdvilág címmel Zatykó László OFM előadása a Barabások köréről, Szedő Dénes és Szerb Antal barátságáról – ezekkel a programokkal kapcsolódik a Kájoni János Közösségi Ház a Magyar Holokauszt Emlékévhez.

A jelenlegi formájában 1994 óta működő ház mára tényező lett Pasarét kulturális, közösségi, lelkiségi életében. Érezhetően odafigyelnek ránk, számon tartanak bennünket – fogalmazott Stark Zsófia igazgató.

A Kájoni János Közösségi Ház a Magyarok Nagyasszonyáról nevezett Ferences Rendtartomány intézménye. A közösségi ház ad helyet a Testvérkék Ferences Óvodának és a Gondviselés Háza idősek napközi otthonának. A teljes nyitottsággal működő kulturális központ úgy állítja össze programjait, hogy minden korosztály találjon magának valót, kínálatuk szól a léleknek, szellemnek, testnek.

Rendszeres programjaik között szerepel a Ferences Ifjúsági Kurzus, mely a 18-30 éves korosztályt célozza meg. A kurzus előadóit a tudomány, művészet, közélet világából választják, hogy elősegítsék ezzel is a fiatalok sokoldalúságának fejlesztését, hogy őket értelmes, érdeklődő, a társadalom és a világ változásait követő felnőttekké neveljék – mondta Stark Zsófia. A Kájoni Szabadegyetem évek óta folyó sorozatában Cságoly Ferenc építész Szakralitás az építészetben című előadásait óriási érdeklődés kíséri. A Bibliai Alapozó Kurzust Szabó Xavér OFM és Szatmári Györgyi, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárai vezetik. A ház húsz éve töretlenül működő, ugyancsak ingyenesen látogatható filmklubja programjait Sárosi Attila filmesztéta állítja össze, idén a Mennyország a filmművészetben adja a tematikát. A Szülősuli havi rendszerességű alkalmait Uzsalyné Pécsi Rita vezeti.

Rendszeresek a házban a tornák, a gyerekeknek szóló programok, így a maszatoló műhely, varázszene, zeneovi, babamuzsika, kézműves kuckó, baba-mama klub, óvodás balett.

Az ismeretterjesztés mellett segélyszolgálatokat is működtetnek: ingyenesen elérhető a jogi segítségnyújtás, ahol Sandl Jolán ügyvéd foglalkozik a tanácsot kérőkkel. A Kilátó Mentálhigiénés Központ a lelki egészség megőrzéséhez nyújt különböző formában ugyancsak ingyenesen elérhető segítséget.

A ház vezetője örömét fejezte ki, hogy mindegyik programjuk látogatott. Figyelik a körülöttük élők mindennapjait, aktuális problémáit, az ezekből fakadó igényeket, és arra törekszenek, hogy segítséget nyújtsanak a megoldásban. A legtöbb programnak adunk egy-két évet, ha van érdeklődés, megtartjuk és fejlesztjük, ha nincs, mást próbálunk ki helyette – írta le a jól működő intézmény receptjét a vezető.

Fotó: Kájoni János Közösségi Ház honlapja

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria