A keleti szerzetesség mutatkozott be a decemberi Szerzetesi Szigeten

Megszentelt élet – 2014. december 10., szerda | 16:17

Orosz Atanáz püspök a monasztikus szerzetességről, Szocska Ábel testvér a bazilita rendről beszélt december 7-én, Budapesten, „A keleti szerzetesség hagyománya és lelkisége” címmel a Szerzetesi Sziget programsorozat részeként megrendezett esten – közli a Miskolci Apostoli Exarchátus honlapja.

A másfél éve indult – jezsuiták által életre hívott – sorozat célja a szerzetesi életforma reális bemutatása, a szerzetesrendek mint élő közösségek megismertetése. A Párbeszéd Házában havonta rendezett estét egy-egy szerzetesrend tölti meg a lelkiségére leginkább jellemző tartalommal.

A Szerzetesi Sziget december 7-ei estjén – a megszentelt élet évének első alkalmán – a görögkatolikus egyház rendtől függetlenül mutatta be a keleti lelkiség erejét. Kiállítással, énekekkel és beszélgetéssel szólították meg az érdeklődőket.

A Hajdúdorogi Egyházmegye munkatársai által összeállított kiállítás az idei év végéig látható a Loyola Caféban (Budapest, VIII. kerület, Horánszky utca 20.). A keleti szerzetesség Árpád-kori helyzete, a ma is jelen lévő monasztikus irányzat és a Nagy Szent Bazil-rend lelkisége ismerhető meg a tárlat segítségével.

A december 7-i bemutatkozó estét a Szent László kamarakórus nyitotta meg. A liturgikus és népi dallamokkal imádságos alapot teremtettek a keleti lelkiségről szóló beszélgetéshez. Orosz Atanáz püspök-exarcha a Krisztus feltámadásáról elnevezett szerzetesközösség tagjaként, Szocska A. Ábel első helynök a Nagy Szent Bazil-rend szerzeteseként vállalkozott a keleti lelkiség bemutatására.

Orosz Atanáz a szerzetesség kialakulásának ismertetésekor hangsúlyozta minden keleti szerzetesség közös lelkiségét. A főként fiatalokból álló hallgatóság megismerhette a görögkatolikus szerzetesség magyarországi múltját és jelenét, jellemzőit, valamint lelkiségi központjait. A szervezőkkel megegyező szándék szerint Atanáz atya és Ábel testvér is igyekezett a mindennapokban végzett feladatok ismertetésénél reális képet adni megélt szerzetességükről.

A közönség által megfogalmazott kérdésekben is felmerült, milyen fontos a szív imája, erre jól rímelt a főpásztor zárómondata, amelyben a Jézus-imára irányította rá mindenki figyelmét. Így már nem a magyarázat, hanem a keleti lelkiségben rejlő, Jézustól érkező erő hatott a jelenlévőkre: „Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön!”

(A fotó a máriapócsi bazilita atyák lelkigyakorlatán készült idén augusztusban. Szocska Ábel balról a második.)


Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria