A keresztény–taoista párbeszéd első találkozóját tartották Tajvanon

Kitekintő – 2016. október 20., csütörtök | 12:24

Október 14. és 16. között rendezték meg Tajvan központi városában, Tajpejben a vallásközi találkozót „Az igazságot együtt keressük: keresztény–taoista párbeszéd” címmel. A résztvevők a megbeszélések után közös záróközleményt adtak ki.

A találkozót a tajpeji Baoan Temple Foundation, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa és a helyi püspöki konferencia szervezték. A Szentszéket Miguel Ángel Ayuso Guixot érsek, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának titkára és Indunil Kodithuwakku titkárhelyettes képviselték, akik a találkozót megelőző napokban, október 12–14. között részt vettek Szingapúrban a keresztény–taoista párbeszédről a helyi egyház szervezésében tartott konferencián is.

A keresztények és a taoizmus hívei közötti párbeszéd legyen „világítótorony” abban a mai világban, melyet háború, gyűlölet, gyanakvás és félelem jellemez – fogalmaz a közlemény, melynek kulcsszavai a következők: tisztelet, megértés, gazdagítás, elköteleződés a mai kihívásokkal szemben, az egyetemes értékek előmozdítása.

A szöveg a mai világ válságjelenségeit szem előtt tartva elemzi a keresztény–taoista kapcsolatokat, kimondja, hogy a résztvevők „mély és kölcsönös tiszteletüket fejezik ki egymás iránt, és elköteleződnek egy őszinte párbeszédben helyi, nemzeti és nemzetközi szinten is”.

Együtt keressük az igazságot – áll a záróközleményben –, mely a nagyobb megértést szolgálja és kölcsönös gazdagodást eredményez, továbbá együttműködést a „megkülönböztetés nélküli szeretet jegyében”.

A találkozó résztvevői leszögezik, tekintettel vannak a globalizáció kihívásaira, a migrációra, a vallás- és kultúraközi feszültségekre, különösképpen a fundamentalizmusra. A záróközlemény megkülönböztetett figyelemmel fordul a gyermekek nevelése és a saját kulturális örökség megbecsülése felé. Végül hitet tesz az egyetemes értékek védelme mellett, melyek az igazság, a béke, a testvériség, a szabadság és a vallások közti harmónia.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria