A kisfiú, aki könnyek között mesélte el találkozását Ferenc pápával – VIDEÓVAL

Kultúra – 2014. április 15., kedd | 19:02

Bota Fè címmel készült dokumentumfilm a Rio de Janeiró-i ifjúsági világtalálkozóról. Fiatalok mesélik el személyes élményeiket. Az Aleteia katolikus hírportál tájékoztatása.


Több ezer felvétel közül válogatták ki azokat a részeket, amelyekből összeállt az ötvenperces alkotás. Mobiltelefonokkal, tabletekkel rögzített felvételekről van szó, amelyek az ifjúsági találkozó legmegindítóbb pillanatait rögzítik. A 2013. július 23. és 28. között megrendezett találkozóra sok százezer fiatal érkezett, hogy együtt ünnepeljék a hitet, és találkozzanak Ferenc pápával. A film, amelyben a fiatalok maguk mesélik el élményeiket, az ifjúsági világtalálkozó hivatalos szervezője és az Aleteia katolikus hírportál együttműködésével valósult meg; angol, olasz, arab, francia, spanyol és portugál felirattal áll rendelkezésre.

Bota Fè’ (Adj hozzá hitet!) – ezzel a portugál kifejezéssel fordult Ferenc pápa a fiatalokhoz a copacabanai parton, ez a felhívás adja a film címét. A hit valódi, hatalmas ünnepe volt ez, ennek lelkesedése sugárzik a filmkockákról is. Szinte kézzel fogható az a túláradó öröm, amellyel a fiatalok várták és fogadták a pápát. A képeken tele vannak lelkesedéssel, az összetartozás örömével. Ahogyan egy fiatal lány mondja: „Jó volt látni a sok keresztényt fiatalt, akik Krisztus nevében gyűltek össze. Jó volt korombeli fiatalokkal együtt kiáltani azt, amit magamban is kiáltottam: Jézus a mi királyunk!” Egy fiatal fiú lelkesen így meséli el, mit érez: „A pápa ott járt az utcámban, ahol gyerekkoromban játszottam, olyan volt, mintha belépett volna az életembe…”

A számos megindító vallomás közül egy Nathan nevű kisfiú történetére hívjuk fel a figyelmet, amely a 33. perc körül kezdődik. Édesanyja elmondja, hogy nem tudott megfoganni, és sokat imádkozott Istenhez, kérte a kegyelmet, hogy Máriához hasonlóan anya lehessen. Úgy érzi: a fia valóban Isten ajándéka. Mostohaapja elmondja, milyen gyengéd szeretettel szeret, mint édes gyermekét, s ahogyan József szerette Jézust. Nathan különleges kisfiú, pap szeretne lenni, papos játékokat játszik. Elragadtatással beszél arról, hogy mekkora tömeg volt, nem láttak semmit, de aztán az egyik kanyarban éppen eléjük került a pápa – és ami azután következik, „arra nincsenek szavak! Nagyon megható volt. És aztán beszéltem vele, a pápával… ó, egek! Mondtam neki, hogy pap szeretnék lenni, ő pedig azt mondta: Imádkozz értem! Én is imádkozom érted” – meséli már könnybe lábadó szemmel.

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria