A közeljövőben szentté avathatják Boldog IX. Piusz pápát

Kitekintő – 2018. február 23., péntek | 18:39

140 évvel ezelőtt halt meg a Mária szeplőtelen fogantatásának hitigazságát kihirdető IX. Piusz pápa. Carlo Liberati, a kanonizációs eljárás posztulátora szerint gyors ütemben halad előre a szenttéavatási folyamat, nyáron exhumálják a római San Lorenzo al Verano-templomban eltemetett pápát.

A pápaság történetének leghosszabb ideig, harminckét évig (1846–1878) regnáló pápája volt a Giovanni Maria Mastai-Ferretti néven született Boldog IX. Piusz. A posztulátor az olasz Agensir hírügynökségnek elmondta: „Olyan gyorsan halad előre a folyamat, hogy gondoskodtam a római templomban eltemetett pápa testének újbóli exhumálásáról, ez még a nyáron megtörténik. És nem csak ez: szeretném felújíttatni a kriptát is.” Hozzátette: Lourdes-ban imádkozott a Szűzanyához, emlékeztette arra, hogy IX. Piusz hirdette ki szeplőtelennek az egész világ előtt, és kérte, segítsen a szentté avatásában.

Liberati elmondta, hogy IX. Piusz pápasága alatt 133 új püspöki széket alapított és 50 vikariátust hozott létre a missziós területeken. Védelmébe vett elnyomott népeket, a lengyeleket és Latin-Amerika őslakóit. Nagy hatású pápa volt, aki egy nehéz történelmi korban került a hanyatló pápai állam élére, egy olyan korban, amikor az Egyház elvesztette gazdasági hatalmát. Megértette az új idők szavát, és igyekezett értelmezni, annak megfelelően cselekedni.

Forrás és fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria