A külföldön élő magyarok identitásának megőrzésében kiemelten fontosak a keresztény alapok

Külhoni – 2016. december 2., péntek | 20:15

A Magyar Diaszpóra Tanács (MDT) november 30-i zárónyilatkozatában célul tűzte ki, hogy a keresztény nevelés erősödjön a magyar közösségek identitásának megőrzése érdekében – tájékoztatta szerkesztőségünket Cserháti Ferenc, a külföldön élő magyarok lelkipásztori gondozásáért felelős püspök.


Az esztergom-budapesti segédpüspök az MDT 2011-es megalakulása óta tagja a tanácsnak és társelnöke a testület Egyházi és cserkészszervezetek regionális ülésének, Vass Zoltán kanadai református lelkésszel együtt.

„Méltányolva az egyházak és cserkészet szerepét a magyar közösségek identitásának megőrzésében, fontosnak tartják a keresztény, keresztyén nevelési programok megerősítését a diaszpórában” – szerepel az MDT VI. ülésének zárónyilatkozatában, amelyet több mint hetven külföldi magyar egyesület vezetője írt alá.

Cserháti Ferenc Magyarország Alaptörvényének alapvetésére hivatkozva kezdeményezte, hogy a magyar és a keresztény örökség együttes átadása legyen a külföldi magyar közösségek életében is alapvető célként megjelölve. Az alkotmány preambuluma is utal erre mint Szent István királyunk örökségére. Ahogyan Magyarországon kötelezően választható a hit- és erkölcstanoktatás iskoláinkban, úgy kellene ezt a külföldön élő magyar gyermekek, hétvégi magyar iskolások, óvodások és cserkészek számára is elérhetővé tenni – véli a főpásztor. A püspök szerint nagyon fontos, hogy a pár éve elindított Kőrösi Csoma Sándor-, Petőfi Sándor- és egyéb programok erre minél inkább lehetőséget biztosítsanak.

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára is arról beszélt a MDT idei ülésén, hogy a keresztény alapok a diaszpóra magyarsága számára megtartó erőt jelentenek. Honfitársaink ezáltal a keresztény és magyar értékeinket megőrizve az őket korábban befogadó többségi társadalomra is képesek hatni – tette hozzá az államtitkár.

Identitásunk megőrzéséhez a legfontosabb a közösségépítés – mondta a politikus. Az idősek, a fiatalok, a családok összefogásával szerte a nagyvilágban élő magyar közösségek erősödni tudnak, ha lelki és kulturális programjaik által megtartják magyarságukat és hitüket. Bármilyen nemzetiségről is beszélünk, a hit a legnagyobb megtartó erő – fogalmazott az államtitkár, aki egyúttal köszönetet mondott Cserháti Ferenc püspök áldozatos munkájáért.

Idén az MDT munkájában a külföldi katolikus magyar egyházak részéről Cserháti Ferenc mellett közreműködött Németh László olaszországi főlelkész és Vencser László, az ausztriai idegen nyelvű lelkészségek igazgatója.

Fotó: MDT

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria