Januári fatimai mise a győri székesegyházban

Kishírek – 2018. január 16., kedd | 16:40

Markovics Milán Mór tatai tábori lelkész január 13-án a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére mutatott be szentmisét a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. Az ünnepen koncelebrált Bognár István győri városplébános, püspöki irodaigazgató.

Markovics Milán Mór homíliájában a szavak erejéről elmélkedett: Elgondolkodtunk már azon, hogy a szentmisében az „Ezek az evangélium igéi” szavakra miért azt válaszoljuk, hogy „Áldunk téged, Krisztus”? – tette fel a kérdést a lelkipásztor. A kimondott szónak súlya van, több mint egy gondolat – folytatta prédikációját. – Áldást legtöbbször akkor kapunk, amikor egy pap megáld bennünket. Az áldás Istentől való, dicséretet jelent. A latin „benedicere” szót így lehetne magyarra fordítani: „jót mondani”.

A szavaknak építő, áldásos, de romboló, ártó hatásuk is lehet. A legtöbb bűn a szavakra vezethető vissza: a hazugság, a pletyka, a veszekedés, a másik megítélése mind szóval történik. Ha az emberi szónak ekkora ereje van, mekkora ereje lehet az isteni szónak – emlékeztetett a szentmise főcelebránsa. „Isten szólt: »Legyen világosság«, és lett világosság” (Ter 1,3) – olvassuk a Szentírásban. Isten szava nem más, mint az Ige. Jézus Krisztus a megtestesült Ige, a megtestesült isteni szó.

Egy férfi és egy nő az oltárnál egymásnak kimondott igennel szentséget szolgáltat ki; a pap azt mondja a megkeresztelendőnek: „megkeresztellek téged az Atya és a Fiú és a Szentlélek nevében” – Isten szavai ezek. Jézus szavakkal gyógyította meg a bénát: „Fiam, bűneid bocsánatot nyertek.” Az írástudók megbotránkoztak, mert nem tudták, hogy ezek Isten szavai. Jézus szava Isten szava.

A legfontosabb szó azé, aki megtestesült, Jézus Krisztusé. Ne a világ szavát higgyük el, hanem annak a szavára hallgassunk, aki Istentől jött, és aki maga is Isten. Keresztes Szent János figyelmeztet bennünket: „Életünk alkonyán csak a szeretetről kérdeznek majd bennünket”. A válasz rajtunk múlik – zárta prédikációját Markovics Milán Mór tábori lelkész.

Az ünnepi szertartás végén Bognár István, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház plébánosa ismertette, hogy a Győri Egyházmegye főtemplomában február 13-án 12 órakor kezdődő, Juhász-Laczik Albin OSB főcelebrálásával bemutatott szentmise keretében – amelyet hagyományosan a Fatimai Boldogságos Szűz Mária tiszteletére ajánlanak fel – lehetőség lesz a betegek kenetének felvételére.

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóirodája

Fotó: Németh Péter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria