Ukrán válság: a békére szólítanak fel a lengyel püspökök is

Kitekintő – 2014. szeptember 1., hétfő | 19:40

A lengyel püspöki konferencia aggodalmának adott hangot az ukrán földön zajló háború kapcsán – tudósít a Vatikáni Rádió.

„Az események veszélyeztetik a népek saját jövőjük iránti jogát, és megalapozott aggodalmakat keltenek Lengyelország számára is” – írja a lengyel püspöki kar közös levelében, amelyet a második világháború kitörésének 75. évfordulója alkalmából tettek közzé.

„A II. világháború feltárta azon ideológiák, illetve politikai rendszerek gonoszságának poklát, amelyek hátat fordítanak Istennek, és eltörlik törvényeit” – emlékeztetnek a Harmadik Birodalom 1939. szeptember 1-jén elindított agressziójára Lengyelország ellen, valamint az ország szovjet lerohanására, amely 1939. szeptember 17-én kezdődött. A főpásztorok hangsúlyozzák, hogy nem lehet megállapítani a lengyel földön akkor kitört „mysterium iniquitatis” („a gonoszság titka”, vö. 2Tessz 2,6. – A szerk.) áldozatainak számát, amelynek jelképei ma Katyń és Auschwitz. Ugyanakkor a püspöki konferencia a béke keresésének kötelezettségére is felhívja a figyelmet, amihez egyedül a megbocsátás útja vezet. 

A lengyel püspökök szerint Ukrajnával kapcsolatban hatékony intézkedésekre van szükség, amelyek lehetővé teszik a háború tragédiájának megállítását. A püspöki kar emlékeztet a lengyelek és németek közötti nehéz kiengesztelődésre, amelyet 1965-ben kezdtek meg a két püspöki konferencia közötti levélváltással. Ez teszi ma lehetővé, hogy a német püspöki konferencia elnökével, Reinhard Marx bíborossal együtt emlékezzenek meg a konfliktus áldozatairól, és közösen imádkozzanak a békéért.

Magyar Kurír