A Messiás a liturgikus évben – Megjelent a Váci Egyházmegye tankönyvsorozatának legújabb kötete

Kultúra – 2018. október 15., hétfő | 9:50

„A Messiás a liturgikus évben” című hittankönyvsorozat negyedik kötete szeptemberben jelent meg a Váci Egyházmegye kiadásában.

„Isten Igéjének és Eucharisztiájának ünneplése Jézus Krisztus személyén keresztül von be bennünket Isten belső életének misztériumába. A liturgia, miközben állandóan odafordul a Szentírás felé, és az Eucharisztiában megjeleníti Jézus Krisztus halálának és feltámadásának drámáját, minden évben sorra emlékezik meg a Messiás eljövetelének és az Egyház Szentlélekben való megszületésének legfontosabb mozzanatairól. Évszázadok hagyományát őrzi a liturgikus év. Hittankönyvsorozatunk negyedik kötete ebbe az évente ismétlődő szent folyamatba vezet be” – ezekkel a gondolatokkal ajánlja Beer Miklós váci megyéspüspök az új hittankönyvet.

A kötet az egyházi év liturgikus cselekményeiből kiindulva a dogmatika (liturgikus teológia) segítségével mutatja be, hogy a különféle liturgikus időszakok, cselekmények és jelképek hogyan emlékeztetnek az üdvtörténet misztériumaira, illetve miként jelenítik meg ezeket a titkokat.

Az első négy fejezet témája a liturgikus évnek az Úr ünnepeit felölelő ciklusa. Bemutatja a karácsonyi és a húsvéti ünnepkör, valamint az évközi idők liturgikus és paraliturgikus cselekményeit, eredetüket és történeti alakulásukat. Sorra veszi az ünnepek bibliai olvasmányait, evangéliumi részleteit: a szövegek elemzésén és értelmezésén keresztül segíti az olvasót annak elfogadásában, hogy az üdvtörténet eseményei nem csupán a régmúltból érkező híradások, hanem olyan történések, amelyek Isten valós segítségeként a liturgián keresztül az ő „személyes üdvtörténetét” is elérik.

Az ötödik fejezet a liturgikus évnek a szentek ünnepeit felölelő ciklusát tárgyalja. Szűz Máriának, az Egyház szentjeinek, a szent angyaloknak és a szent helyeknek tiszteletét és ünnepeit történetileg kibontakozó folyamatukban, a Biblia és az Egyház tanítása alapján mutatja be és értelmezi.

A Váci Egyházmegye hittankönyvként elsősorban a középiskolás korosztály és az őket tanító pedagógusok számára javasolja a kötetet a római katolikus liturgia tanulásához, tanításához, a hittanérettségire való felkészüléshez, felkészítéshez. Ugyanakkor – tekintettel arra, hogy a kötet az A év perikóparendszere alapján mutatja be a liturgikus évet – a könyvet az ünnepi prédikációkra készülő papok is haszonnal forgathatják. Rajtuk kívül – Beer Miklós püspök szavaival– szeretettel ajánlják a könyvet „mindazoknak, akik érteni és élni szeretnék katolikus egyházunk belső életét”.

A hittankönyvsorozat szerzője: Turay Alfréd.

A sorozatról további részletek ITT találhatók.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria