A Miskolci Egyházmegye búcsúját ünnepelték Máriapócson

Hazai – 2016. július 27., szerda | 10:00

Július 24-én tartották Szent Illés próféta búcsúját Máriapócson, ami egyben a Miskolci Egyházmegye búcsúja is. A búcsúra több zarándokcsoport is gyalog érkezett, nem csupán az egyházmegye területéről.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A férfiak zarándoklata július 18-án, hétfőn ötödik alkalommal indult Ózdról, idén Bodnár Dániel, Trescsula László, Kiss Attila és Orosz Árpád atyák vezetésével. A végül tizenkét főre duzzadt csoport száznyolcvan kilométert megtéve szombaton érkezett meg a kegyhelyre.

A Miskolci Egyházmegyében negyedik alkalommal szervezték meg az Illés-napi gyalogos zarándoklatot, amelynek a résztvevői Sajópálfaláról indultak július 19-én, s száz kilométert a hátuk mögött hagyva vasárnap érkeztek meg Máriapócsra.

Kárpátaljáról több mint négyszázan zarándokoltak el az Illés-búcsúra. Negyedszázada nyíltak meg a határok a kint élők előtt, azóta a görögkatolikus hívek minden évben elmennek Máriapócsra. Levcsenkó Róbert beregdédai parókus, a zarándoklat egyik vezetője elmondta, hogy a tavalyihoz képest közel száz fővel nőtt a zarándokok száma, s különösen sok fiatal csatlakozott az idén. A Munkácsi Egyházmegye több mint húsz parókiájáról indultak el, majd szokás szerint Beregsurányból Pusztadoboson át érkeztek meg gyalog a Szűzanya elé.

A vasárnapi Szent Liturgián Galambvári Péter miskolc-görömbölyi parókus Elizeus próféta állhatatosságát állította a hívek elé példaként. Mint mondta, ahogy Elizeus próféta a próbatételek ellenére sem hagyta el Illés prófétát, nekünk is hasonlóképp kell kitartanunk Isten mellett, a próbatételekben mindinkább. Napjainkban sok negatív példa áll előttünk, több dolog is eltántoríthat Isten szeretetétől, de kitartást és állhatatosságot kell tanulnunk Elizeus prófétától: „Istenem nem hagylak el, bármi is történjék velem” – hangsúlyozta a szónok. Boldogságkeresésünkben a nehezebb utat kell választanunk: az imádság és a böjtölés útját. Ezek önmagukban nem tesznek csodát, de összekötnek minket Istennel, és Ő képes csodát tenni életünkben, a boldogságot mutatja meg számunkra. Legyünk egyre állhatatosabbak és kitartóbbak böjtölésünkben, hogy minél közelebbi kapcsolatba tudjunk lépni Istennel – zárta gondolatait Galambvári Péter.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria