A pápa az olasz szakszervezetekhez: Lehetőséget kell adni a fiataloknak a munkára

Ferenc pápa – 2017. június 28., szerda | 18:55

Ferenc pápa elutasítja a luxusnyugdíjakat, és új társadalmi megegyezést sürget a munkanélküliség problémájának megoldására, hogy a fiatalok is álláshoz jussanak. Mindez június 28-án hangzott el, amikor a Szentatya a vatikáni VI. Pál teremben találkozott a CISL olasz szakszervezet küldötteivel.

A Confederazione Italiana Sindacati Lavoratori (Olaszországi Szakszervezetek Szövetsége – CISL) Anna Maria Furlan főtitkár vezetésével ezekben a napokban tartja kongresszusát Rómában.

Ferenc pápa a találkozó során megállapította, hogy ostoba és rövidlátó az a társadalom, amelyik túl sokáig munkára kényszeríti az időseket, míg egy egész nemzedéknyi fiataltól elveszi a lehetőséget, hogy dolgozzon, jóllehet nekik kellene önmagukért és mindenkiért dolgozniuk. Ennek a fiatalok isszák meg a levét, és ezt jól mutatja az, hogy Olaszországban 40 százalékuk állástalan. Amikor a fiatalokat kizárják a munka világából, akkor a vállalkozásokból hiányzik az energia, a lelkesedés, az újítás, az életöröm, pedig ezek értékes javak mindenki számára, javítják a gazdasági életet és az általános boldogságérzetet.

A pápa a túl alacsony és a túl magas nyugdíjakat is elítélte. Mindenkit megillet a jogos nyugdíj; a luxusnyugdíjak viszont legalább annyira sértik a munkát, mint a túl alacsonyak, mivel állandósítják az egyenlőtlenségeket. A munka világa gyors átalakuláson megy keresztül, ami új hozzáállást kíván tőlünk. Új társadalmi megegyezésre van szükség a munkáról, amelynek értelmében a szolgálati idejük vége felé járók munkaidejét csökkenti kell, hogy munkalehetőséget teremtsenek a fiatalok számára, akiknek joguk és kötelességük, hogy dolgozzanak. A munka ajándéka az első, amit az anyák és az apák adnak gyermekeiknek, és minden társadalom elsődleges kincse. Ez az első hozomány, amellyel segítjük a fiatalokat, hogy szabadon szárnyat bontsanak a felnőtt élet felé.

A Szentatya óva intette a CISL-t a szakszervezeteket fenyegető betegségektől. Félő, hogy erősen kapitalista társadalmainkban a szakszervezet elveszíti prófétai jellegét, és hasonulni kezd azokhoz az intézményekhez vagy hatalmakhoz, amelyeket kritizálnia kellene – figyelmeztetett Ferenc pápa, hozzátéve: a szakszervezet idővel túl hasonlóvá vált a politikához, vagy még inkább a politikai pártokhoz, nyelvezetükhöz, stílusukhoz. Ha azonban nincs meg ez a jellegzetes és eltérő dimenziója, akkor a vállalatokon belüli tevékenység elveszíti erejét és hatékonyságát. Ezért kell a gazdaságnak mindig kizárólag az ember szolgálatában állnia: beszéljünk szociális piacgazdaságról, ahogyan Szent II. János Pál tanította. A gazdaság elfeledkezett szociális természetéről, mely hivatása. Elfelejtette a vállalkozás, az élet, a kapcsolatok és a szövetségek szociális természetét.

A szakszervezet, olasz szóval sindacato görög eredetű kifejezés, a syn, ’együtt’ és a diké, vagyis ’igazságosság’ szóból tevődik össze. Ez annyit jelent: „igazságosság együtt”. Ez pedig csak akkor működik, ha napjaink kirekesztettjeit is bevonjuk – hangsúlyozta az olasz szakszervetekhez fordulva Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria