A pápa fogadta Izrael Állam elnökét

Ferenc pápa – 2015. szeptember 3., csütörtök | 19:01

Ferenc pápa szeptember 3-án, csütörtökön délelőtt az Apostoli Palotában fogadta Reuven Rivlint, Izrael Állam elnökét – számol be a Vatikáni Rádió.

Ezt követően az államfő találkozott Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Gallagher érsekkel, a vatikáni államközi kapcsolatok titkárával.

A szívélyes légkörben folytatott megbeszélések során áttekintették a Közel-Kelet politikai és társadalmi helyzetét, amelyet számos konfliktus sújt. Különös figyelmet szenteltek a keresztények és más kisebbségek helyzetének. Ezzel kapcsolatban hangsúlyozták a vallásközi párbeszéd fontosságát és a vallási vezetők felelősségét a kiengesztelődés és a béke előmozdításában.

A felek kiemelték, hogy sürgősen elő kell segíteni az izraeliek és a palesztinok közötti bizalom légkörét, és újra kell indítani a közvetlen tárgyalásokat, hogy létrejöjjön egy egyezmény, amely tiszteletben tartja mindkét nép jogos igényeit, alapvető hozzájárulásként a térség békéjéhez és stabilitásához.

Foglalkoztak továbbá az Izrael Állam és a Szentszék, valamint az állami hatóságok és a helyi katolikus közösségek közötti kapcsolatokat illető kérdésekkel. Annak a reményüknek adtak hangot, hogy a kétoldalú egyezmény véglegesítése hamarosan lezárul, és megfelelő megoldásokat találnak a közös érdeklődésre számot tartó kérdésekben, ezek között például a Izraelben működő keresztény iskolák helyzetére.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria