A pápa kinevezte az új havannai érseket

Ferenc pápa – 2016. április 26., kedd | 17:59

Ferenc pápa április 26-án elfogadta Jaime Lucas Ortega y Alamino bíboros, havannai érsek lemondását. A főpásztor helyére Juan de la Caridad García Rodríguez érseket nevezte ki, aki eddig a camagüey-i főegyházmegyét vezette.

Ortega bíboros az egyházi törvénykönyv által szabályozott életkori előírások miatt nyújtotta be lemondását. A főpásztor 35 évig állt a havannai érsekség élén. Október 16-án tölti be 80. életévét, vagyis a nyugdíjkorhatár (75 év) elérése után további öt évig maradt hivatalban.

Jaime Ortega a kubai egyház történetének egyik meghatározó alakja. A karibi szigetországban három pápát látott vendégül havannai érsekként: II. János Pált, XVI. Benedeket és Ferencet. Nehéz éveket tudhat maga mögött: 1966-ban papként munkatáborba internálták, de sosem mondott le a párbeszéd lelkületéről. Hozzájárult az Egyesült Államok és Kuba közötti enyhülési folyamathoz. A világi katolikusok szolgálatba való bevonását szorgalmazta, különösen a fiatalok körében, mindezt abban az időben, amikor Kubában az egyháznak igen kis mozgástér jutott. Plébániákat alapított, több mint negyven templomot újjáépíttetett, elindította a kubai Karitászt, és a papi hivatásokért munkálkodott. A havannai főegyházmegye folyóirata, az Aquí la Iglesia létrejötte is az ő nevéhez fűződik, ez a Castro-rezsim alatt az egyik első katolikus lap volt.

García Rodríguez érsek, az új havannai érsek 1948. július 11-én született Camagüey-ben. Filozófiai és teológiai tanulmányait a havannai Kobrei Szent Bazil-szemináriumban, illetve a Szent Károly és Szent Ambrus nevét viselő nagyszemináriumban végezte, szintén a fővárosban. 1972. január 25-én szentelték pappá. Papi szolgálatát előbb a moróni, majd a Ciego de Avila-i plébánián végezte. Később Jatibonico és Morón, majd 1989-ben Florida város plébánosa lett. Ő alapította és igazgatta a camagüey-i egyházmegye misszionáriusiskoláját. Camagüey-i segédpüspöki kinevezését 1997. március 15-én kapta meg, három hónappal később, június 7-én szentelték püspökké. 2002. június 10-e óta volt Camagüey érseke.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Iglesiacubana.net, Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria