A pápa a rendőröknek: Védjétek a gyengéket, szálljatok szembe az erőszakosakkal

Ferenc pápa – 2015. május 21., csütörtök | 17:28

Olaszországnak olyan emberekre van szükségük, akik érdek nélkül, nagylelkűen és kitartóan szolgálják. Ferenc pápa így fogalmazott beszédében, amelyet a szolgálat közben elesett rendőrök és az erőszakos cselekmények áldozatainak családtagjaihoz intézett május 21-én. A Vatikáni Rádió tudósítása.


A Szentatya köszönetet mondott a rendfenntartó erők elkötelezettségéért az erőszak és a korrupció ellen, a migránsok befogadásáért és az emberkereskedőkkel való szembeszállásukért.

Az audiencia alkalom volt arra, hogy a pápa köszönetet mondjon azoknak, akik naponta kockára teszik életüket az állampolgárok és a demokrácia védelmében. Ez a lelkület hatotta át a találkozót, amely során a Szentatya elismeréssel szólt az intézményekhez való ragaszkodásról.

Ferenc pápa a rendőri küldetést kiemelt jelentőségű értéknek nevezte a polgári élet számára. A kötelességtudatra, a fegyelemre és az áldozatkészségre utalt, arra, hogy a rendőr akár életét is adja a közrend védelméért, a legalitás tiszteletéért, a demokrácia védelméért és a szervezett bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemért.

A lakosság a rendőrségnek köszönheti, hogy az erőszakos és korrupt emberek hatalmaskodásától mentesen élhet. Az ezen a téren elkötelezett és ezekre az eszményekre összpontosító élet nagy értéket képvisel az Úr előtt, és minden áldozatot, amelyet a közjó érdekében hoznak meg, az Úr majd megjutalmaz. Ezeknek a szavaknak különleges értékük van az erőszakos cselekmények áldozatainak rokonai számára.

Az az ember, aki mindennap elkötelezetten végzi munkáját és a közösség rendelkezésére áll, továbbá különösen az, aki veszélybe vagy nagyon nehéz helyzetbe kerülhet, „kilép” a másik ember irányába, és szolgálja őt – irányította a figyelmet a rendőri hivatásra a pápa. Arra buzdította az áldozatok családtagjait, hogy elmélkedjenek a Kereszten függő Jézusról, hogy megtalálják a megbocsátás és a vigasz erejét, és szembe tudjanak nézni saját keresztjükkel. A keresztény értékekről való tanúságtétel még fontosabb manapság, amikor úgy tűnik, hogy egyszerűbb elköteleződni az átmeneti, részleges dolgok iránt.

A rendőrség által végzett tevékenység ezekben az években határozottan hozzájárul a  menekültáradat hatásának kezeléséhez. Élen járnak a háborúk és üldözések elől Olaszországba igyekvő bevándorlók elsődleges fogadásában, illetve a gátlástalan emberkereskedők elleni fellépésben – hangsúlyozta a pápa.

A Szentatya végül arra biztatta a jelenlevőket, hogy legyenek büszkék munkájukra, és folytassák szolgálatukat az állam és minden állampolgár, veszélyben levő ember érdekében. A gyengék és a törvényesség védelmében találják meg szolgálatuk értelmét, és így példaképek lesznek az ország számára, amelynek szüksége van olyanokra, akik érdek nélkül, nagylelkűen és folyamatosan szolgálják.

A Szentatya május 21-én, csütörtökön délelőtt 10 órakor kezdte meg az audienciák sorát. Elsőként Rudo Mabel Chitiga asszonyt, Zimbabwe új szentszéki nagykövetét fogadta, majd Joel Musa Nhiekót, Szváziföld új szentszéki nagykövetét, akik bemutatták kormányuk megbízólevelét.

Fél 11-kor a pápa fogadta Fernando Filoni bíborost, a Népek Evangelizációjának Kongregációja prefektusát, ezt követően pedig Carlo Caffarra bíborost, Bologna érsekét.

Délben a vatikáni VI. Pál-teremben Ferenc pápa találkozott az olasz rendőrség szolgálat közben életüket vesztett munkatársainak családtagjaival, akiket beszéddel köszöntött.

Forrás: Vatikáni Rádió

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria