A pápa az autizmussal foglalkozó vatikáni konferencia résztvevőihez

Ferenc pápa – 2014. november 22., szombat | 18:47

„Az autisták: fenntartani a reményt” témában tartotta 29. nemzetközi konferenciáját november 20. és 22. között az Egészségügy Pápai Tanácsa. A találkozó célja az volt, hogy megerősítse a reményt az autizmusban szenvedő személyekben, családtagjaiban.

Zygmunt Zimowski érsek, az Egészségügy Pápai Tanácsának elnöke a tanácskozás kapcsán elmondta: azért szervezték az ülést, hogy egyre jobban szembe tudjanak nézni az autizmus kihívásaival, amelyeket az egészségügyi pasztoráció, a tudomány, a gyógyászat, a családok, az oktatási és segítségnyújtási intézmények és tágabb értelemben a társadalom és a kormányok számára jelent.

Ferenc pápa köszöntötte a kongresszus résztvevőit. Beszédében az autizmussal kapcsolatban megállapította: e betegség egyike azoknak, amelyek számos gyermeket érintenek, és ennek következtében családjaikat is. Olyan terület ez, amely a kormányok és az intézmények közvetlen felelősségébe tartoznak, nem feledkezve meg természetesen a keresztény közösségekről sem. Mindenki segítse elő a befogadást, a találkozást, a szolidaritást, a segítségnyújtás és a remény megújult előmozdításának konkrét cselekedeteivel. Járuljanak ezáltal hozzá az elszigeteltség és sok esetben a megbélyegzés felszámolásához, amelyek tovább súlyosbítják az autisták és gyakran családjaik helyzetét is.

Nem névtelen és személytelen segítésnyújtásról van szó, hanem elsősorban arról, hogy hallgassuk meg szükségleteiket, amelyek betegségükből fakadnak. Az autizmust gyakran nem ismerik fel, és a családok szégyenkezve fogadják. Az autisták ellátására létre kell hozni egy segítő és szolgáltatásokat biztosító átfogó és hozzáférhető hálózatot, amelybe bevonják a szülőket, a nagyszülőket, a barátokat, a terapeutákat, a nevelőket és a lelkipásztori ellátást végzőket. Ők tudják átsegíteni a családokat a probléma megoldásához való alkalmatlanság, tehetetlenség és frusztráció érzésén – fogalmazott a Szentatya.

A pápa elismeréssel szólt a családok, a plébániai csoportok, az egyházi társulatok által végzett tevékenységről és a megható tanúságtételekről, amelyek elhangzottak az audiencián. Buzdította a tudósokat, kutatókat, hogy mielőbb sikerüljön felfedezni a terápiákat és a támogatás eszközeit a betegség gyógyításához és megelőzéséhez. Mindezt a betegek jogaira, szükségleteire és lehetőségeire odafigyelve tegyék, mindig védelmezve emberi méltóságukat.

A kihallgatás végén Ferenc pápa emlékeztetett az éjszaka folyamán 98 éves korában elhunyt Fiorenzo Angelini bíborosra, az Egészségügy Pápai Tanácsának alapítójára, aki elindította az Egyház e szolgálatát. Kérte a jelenlévőket, hogy imádkozzanak együtt lelkiüdvéért.

Forrás, kép: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír