A Pápai Magyar Intézetben élő papok kirándulása

Külhoni – 2014. november 24., hétfő | 10:25

A Pápai Magyar Intézetben élő papok november 16-án felkeresték a Róma közelében fekvő Braccianót, az Odescalchi család várkastélyát – tájékoztatta a Magyar Kurír szerkesztőségét Tóth Tamás, az intézet rektora.

A Comóból származó hercegi családnak magyar vonatkozása is van, amelyre Boldog XI. Ince pápa budai várban található szobra is emlékeztet. A  Benedetto Odescalchiként született Boldog XI. Ince pápa (1676–1689) ugyanis ebből a családból származot. Ő volt az, taki XIV. Lajos francia király (1643–1715) ellenében támogatta a Habsburg uralkodókat és azok egyik legfőbb célkitűzését, a törökök kiűzését Európából. XI. Ince komoly politikai erőfeszítései és hatalmas pénzadományai sikerrel jártak, hiszen Bécs 1683-as ostroma végül kudarcba fulladt, és Buda 1686. szeptember 2-án felszabadult az oszmán uralom alól. Az Odescalchiak ezt követően a Szerémségben kaptak birtokokat a magyar királytól, ahol hozzájárultak a csaknem teljesen pusztasággá lett térség fellendüléséhez.

A Pápai Magyar Intézetben élő papok felkeresték Monterano romjait, amely a bronzkor óta lakott volt, és amelyet lakói 1799-ben, Napóleon francia katonáinak invázióját követően hagytak el végleg. Az egykori város romjaiban is monumentális; a barokk korban átalakított várat, valamint a Szent Bonaventúra-kolostort – a többek között a római Szent Péter tér kapcsán ismert – Gian Lorenzo Bernini tervezte.


A papi közösség kirándulásán az intézet volt növendéke, Serfőző Levente, a Szeged–Csanádi Egyházmegye oktatási helynöke is részt vett, aki jelenleg doktori disszertációját készíti elő a Pápai Szalézi Egyetemen.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria