A Pázmány Péter Katolikus Egyetem felvételi eredményei

Hazai – 2014. július 25., péntek | 10:11

A hazai felsőoktatásban meghatározó helyet betöltő Pázmány Péter Katolikus Egyetem, amely egyike a magyarországi kiemelt egyetemeknek, felvételi pontszámai és az ezek alapján a 2014/2015. akadémiai évre felvett hallgatók létszáma újra jó eredményt mutatnak.

A tisztán hitéleti képzést folytató patinás Hittudományi Karon (HTK) a felvételi eljárás sajátos jellege miatt még nem alakult ki az új tanévre felvételt nyertek végleges száma. Minden meghirdetett szakon (osztatlan teológus; osztatlan hittanár–nevelő; katekéta–lelkipásztori munkatárs BA; hittanár–nevelő MA; katolikus kánonjogász MA) pótfelvételivel is felvételt lehet nyerni. A legnagyobb érdeklődés a katekéta–lelkipásztori munkatárs szak, illetve a hit- és erkölcsoktató szakirányú továbbképzés iránt mutatkozik.

A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (BTK) nemcsak, hogy tudta tartani a mostanra hagyományosnak mondható magas színvonalat a felvételi ponthatárok megállapításánál, hanem az idei 1238 fő felvételével kiemelkedő (356 fős) létszámnövekedést is ért el a tavalyi tanévhez képest, a rendes felvételi eljárás keretében. A növekedés forrása elsősorban a BA-hallgatók számának emelkedése (nappali képzésben mintegy 150, levelező képzésben 140 fő). Idén is népszerűnek bizonyult a pszichológia szak mind alap-, mind mesterszinten, melyet sorrendben az anglisztika és a szabad bölcsészet alapszakok követnek. Örvendetes növekedés tapasztalható egyes társadalomtudományi szakok, így a szociológia és a politológia hallgatói körében is. A levelező képzés területén az angol a legvonzóbb szak, melyet – több más alapszakkal együtt – 2014 szeptemberétől budapesti képzési helyszínen, a Mikszáth téri Sophianum épületében oktat majd a BTK. Ugyancsak itt találhatók a legnépszerűbb mesterszakok: a pszichológia mellett a nemzetközi tanulmányok, a fordító- és tolmácsképzés, valamint az idén először meghirdetett, a Corvinus Egyetemmel közös új szak, a Kelet-Ázsia tanulmányok.

A Jog- és Államtudományi Karra (JÁK) bekerültek száma 820 fő, amely 62-vel meghaladja a tavalyi eredményt. Ezzel a PPKE JÁK 2014-ben is megőrizte korábbi, országosan is kiemelkedő pozícióját. Az államilag támogatott képzés szinte teljes megszűnése ellenére is a kar szakjai iránt nagy érdeklődés mutatkozott. A fő profilt jelentő jogász szakon több mint ötszázan kezdik meg tanulmányaikat, annak ellenére, hogy az egyetemi minőség biztosítása érdekében az intézmény saját döntésével 300 pontra emelte az önköltséges ponthatárt. Bár országosan nyolc képzőhely működik, az összes új joghallgató mintegy egynegyede mégis a Pázmány jogi karán kezdi meg egyetemi tanulmányait. Így a kar népszerűsége az országos átlag kétszeres értékét mutatja. A többi meghirdetett szak tekintetében is hasonlóan jó eredményt ért el a JÁK. A nemzetközi igazgatás, valamint a közigazgatás-szervező alapszakokon ugyan csak önköltséges képzés indítható, az érdeklődés azonban itt is nagyobb volt, mint a miniszteri engedélyben megszabott keretszám. Az igazságügyi igazgatási alapszakon mintegy 130-an kezdik meg tanulmányaikat, ami országos szinten a legmagasabb létszám.

Az Információs Technológiai és Bionikai Karnak (ITK) sikerült újra bebizonyítania, hogy méltó az elmúlt néhány évben kivívott minőségi helyre a mérnök informatikus és molekuláris bionika BSc-, valamint az info-bionika és a mérnök informatikus MSc-képzésben, amit a ponthatárokban történt változások is alátámasztanak. A kar a minőségi kritériumok megtartásával 180-ra tudta növelni a felvételt nyert hallgatók számát, három fő kivételével állami ösztöndíjas formában. A Semmelweis Egyetemmel közös képzésként megvalósuló molekuláris bionika alapszakra a műszaki területen kifejezetten magas, 429-es átlagpontszámmal jutottak be a jelentkezők. A mérnök informatikus képzés esetében, ahol az informatika területén a szoftvertervezés mellett a hardvertervezést is elsajátítják a hallgatók, az államilag finanszírozott helyekre is magas (375 pontos) átlaggal nyertek felvételt a jelentkezők. Mind a felvettek száma, mind a felvételi ponthatárok emelkedést mutatnak mind a két alapszakon az elmúlt évhez képest. Ez megfelel az ITK-val mint kutató karral szemben támasztott jogos elvárásoknak.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem által 2014. július 24-én felvett hallgatók létszáma összesen 2240 fő, amely megközelítőleg 460-nal haladja meg a 2013-as eredményt. Ennek tükrében a PPKE sikeresnek tartja az ez évi rendes felvételi eljárást, mind a minőségi kritériumoknak az egyes szakok ponthatáraiban történő érvényesítése, mind a hallgatói létszám jelentős növelése szempontjából. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem így bizakodóan tekint a meghirdetésre kerülő pótfelvételi hasonló eredményessége felé, és inspirál mindenkit, hogy a Katolikus Egyetemet választó jelentkezők éljenek ezzel a lehetőséggel.

Szuromi Szabolcs Anzelm O. Praem., rektor, PPKE

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria