A Sierra Leone-i szalézi gyermekvédelmi szervezet igazgatójának előadása az utcagyerekek napján

Megszentelt élet – 2016. február 4., csütörtök | 10:51

Az utcagyerekek napja alkalmából a Jugend Eine Welt osztrák civil szervezet meghívására Lothar Wagner szalézi szerzetes, a freetowni (Sierra Leone) Don Bosco Fambul gyermekvédelmi szervezet igazgatója tartott előadást a bécsi Salesianumban január 31-én.

A Jugend Eine Welt szervezet, amely támogatja a Don Bosco-projekteket a világ minden táján, sokkal nagyobb védelmet követel a menekült kiskorúaknak Európában, különösen Törökországban és Görögországban, ahová a legtöbb bevándorló érkezik.

A szervezet aggasztónak tartja, hogy olyan nagyvárosokban, mint Athén és Isztambul, nő azon gyermekek száma, akik koldulnak vagy valamit árulnak (például kendőket) az utcán, vagy részt vesznek a prostitúcióban. Különösen a kísérő nélküli kiskorú menekültek néznek szembe nagy kockázattal, gyakran válnak az emberkereskedelem áldozataivá. És ez a probléma fokozódhat, ha egyre több európai ország zárja le határait azok előtt a bevándorlók előtt, akik nem olyan országokból érkeznek, ahol háborús konfliktus zajlik. A fokozottabb védelem mellett a fiatalokat jobban kell tájékoztatni az európai országokban uralkodó valós helyzetről, valamint az ott rájuk leselkedő veszélyekről – ezekről már származási országukban fel kell világosítani őket.

Lothar Wagner szalézi testvér, a freetowni (Sierra Leone) Don Bosco Fambul gyermekvédelmi szervezet igazgatója megerősítette, hogy sok fiatal afrikainak van téves elképzelése az olyan jóléti államokról, mint Ausztria. Wagner testvér úgy véli, hogy sok fiatal bevándorló Nyugat-Afrikából megpróbál tavaszra Európába jönni, mivel nincs semmi vesztenivalója.

A Jugend Eine Welt meghívására az Afrikában szolgáló szalézi szerzetes több osztrák tartományba, valamint Svájcba, Liechtensteinbe, Németországba és Dél-Tirolba utazott az elmúlt két hétben, és előadásokat tartott Sierra Leone ebolajárvány utáni helyzetéről. Bemutatta azt a munkát, amit a Don Bosco Fambul keretében végeznek az utcagyerekekkel, és bírálta a nemzetközi szervezeteket, illetve az ENSZ intézményeit azért, ahogyan a Sierra Leone-i válságot kezelik, amely még korántsem ért véget. Sok gyermek és fiatal már átélt egy nagy traumát, és szocioterápiás támogatásra van szüksége, amely nem áll rendelkezésre.

Wagner testvér elítélte a nemzetközi kereskedelmi, politikai és a fejlesztési támogatások negatív hatását, amelyek túl gyakran figyelmen kívül hagyják a szegény emberek szükségleteit és tönkreteszik a helyi piacokat. Egyszerű és szenvedélyes szavakkal írta le, mennyi erőfeszítést tesznek áldatlan körülmények között, hogy javítsák a gyermekek életkörülményeit.

A Jugend Eine Welt már sok éve támogatja a Don Bosco Fambult, s most megerősítették, hogy segítenek finanszírozni az új terápiás központot, ahol a traumatizált gyermekek, köztük az erőszak és az emberkereskedelem áldozatai kaphatnak szocioterápiás segítséget.

A Jugend Eine Welt programjáról további információk találhatók a www.tagderstrassenkinder.at honlapon.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír