A Szent István király tiszteletére emelt 110 éves templom búcsúját ünnepelték Makrancon

Külhoni – 2017. augusztus 21., hétfő | 10:01

Augusztus 20-án a felvidéki Makrancon a Szent István-napi búcsút Bartko Elek somodi plébános, címzetes esperes vezette, akit a szentmise elején köszöntöttek hetvenedik születésnapja alkalmából – tájékoztatott Gábor Bertalan szepsi esperes, plébános.

Száztíz évvel ezelőtt, 1907-ben Szent István király tiszteletére emelték és szentelték fel a makranci templomot. Új oltárát, amelyben sorra helyezték el az első szent magyar család – Szent István király, Boldog Gizella és Szent Imre – ereklyéit, tíz éve, 2007. április 21-én konszekrálta az akkori főpásztor, Alojz Tkáč kassai érsek, akinek Erdő Péter bíboros 2006. március 20-án ajándékozta Szent István király ereklyéjét.

Az egyházközség hívei az első ereklyés körmenetet 2012. augusztus 20-án tartották, a falu szülöttje, Szalay László nagyidai plébános vezetésével, aki a körmenet kezdetén megáldotta a templom új toronyóráit. A következő évben a körmenetet a falu egy másik szülöttje, Gajdo József, az akkori jánoki plébános vezette. 2014. augusztus 20-án megáldották a fénykeresztet, 2015-ben pedig a templom külső falán található, az első szent magyar család tiszteletére készített domborművet. 

Tavaly augusztus 20-án azzal a különös felismeréssel tartották az ötödik körmenetet, hogy az ereklyék hordállványának központi részét képező Szent Jobb-szimbólum valószínűleg a hajdani kassai országzászló felső része volt. Fényképpel bizonyítható, hogy Kassán, a Szent Mihály-kápolna közelségében állt egykor az országzászló, rúdja tetején a Szent Jobb-szimbólummal, mely a II. világháború háború után, miután az emlékművet eltávolították, valószínűleg Makrancra került. 2012-ben teljesen véletlenül találták meg egy nyári konyha padlásán elrejtve. Restaurálását Béres Ernő és testvérei végezték.

A feldíszített ereklyehordozót idén is az egyháztanács tagjai vették vállukra, miután elhangzott  István király Intelmeinek 8. pontja: „Az atyák azért atyák, hogy fiaikat gyámolítsák, a fiak pedig azért fiak, hogy szüleiknek szót fogadjanak.” A templomban tartott körmenet alatt a hívek a helyi asszonykórus vezetésével Szent István-énekeket énekeltek. Az ünnep a felújított bejárati kereszt és az újkenyér megáldásával zárult.

Mára hagyománnyá vált, hogy a gazdák szerte a Kárpát-medencében Szent István király ünnepére búzát gyűjtenek, amelynek lisztjéből elkészül a megáldandó kenyér, és a többi lisztet szétosztják a rászorulók között. Idén erre a célra ezer kilogramm búza gyűlt össze. A közösen összeadott búza lisztjéből sütött huszonöt kenyeret futár vitte az esperesi körzet ünnepségeire.

A szentmise végén Lacko Mária polgármester köszönetet mondott az asszonykórusnak, az önkormányzati és az egyházközségi képviselő-testület tagjainak az aktív és készséges együttműködésért. Arra kérte a megjelenteket, vigyenek haza magunkkal egy-egy megáldott zsemlét, és otthon törjék meg és fogyasszák el szeretteikkel. „A megáldott kenyér legyen jele és eszköze az összetartozásnak és a megmaradásnak azon helyen, ahová Isten születni engedte őket.”

Forrás és fotó: Romkat.sk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria