A Szent Péter és Szent Pál Társulat szíriai családok vatikáni befogadását támogatja

Ferenc pápa – 2017. augusztus 14., hétfő | 15:56

A menekültek befogadására irányuló konkrét szeretettel fejezi ki tiszteletét névadóinak a társulat, amely az Apostoli Alamizsnahivatal támogatására idén is szolidaritási kezdeményezést indított – tájékoztat a L’Osservatore Romano vatikáni napilap augusztus 10-i száma.


Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás javaslatait megfogadva az évente megrendezett, úgynevezett szociális vacsora felajánlásaiból összegyűlt összeget a menekültek támogatását célzó projektre fordították. Ennek köszönhetően ebben az évben a szíriai háború elől menekülő családokat támogatnak, akiket a Vatikánban helyeztek el. Ez válasz Ferenc pápa felhívására, amelyben szolidaritásra hív a görögországi Leszbosz szigetén felállított menekülttáborban tett történelmi látogatása óta.

Calvino Gasparini, a Szent Péter és Szent Pál Társulat elnöke és Joseph Murphy prelátus, lelkivezető kedvezően fogadta az alamizsnahivatal kérését. Ez is jelzi az együttműködést a szeretetszolgálat terén a pápa „jobb kezének” tekintett alamizsnahivatal és a II. János Pál által „a pápai ház társulatának” nevezett szervezet között, amely hűségesen szolgálja a Szentatyát. A jótékonysági vacsorára a Spanyol tér közelében található Szent József Kollégiumban került sor. A vacsorán az Alitalia dolgozóinak kórusa és a viterbói filharmonikus zenekar adott koncertet.

* * *

Az irgalmasság konkrét kifejezésére mindig is nagy figyelmet fordított a pápa szolgálatában álló római önkéntes szervezet, amelynek székhelye a Vatikánban, az Apostoli Palota szívében, a Szent Damazusz udvarban található. 1971-ben a VI. Pál pápa által jóváhagyott statútum szerint három szekciója van a Szent Péter és Szent Pál Társulatnak. Egyik ezek közül a karitatív tevékenységre összpontosít, amely a szolidaritás kifejezésével foglalkozik napi szinten a rászorulók irányába. A szervezet tagjai önkéntes tevékenységet folytatnak a Vatikánban a Mária ajándéka elnevezésű házban, amelyet Teréz anya nővérei működtetnek. Az orvos tagok pedig a Szent Mártáról elnevezett gyermekrendelőben végeznek szolgálatot a vincés nővérek oldalán.

A Szent Péter és Szent Pál Társulat mindig teljes összhangban állt Róma püspökével szenvedő testvéreink megsegítése terén történelmi hivatásából fakadóan is. A szervezet ugyanis a Palatinus-őrség örököse. A Palatinus-őrséget IX. Piusz pápa hozta létre 1850-ben, miután összevonta a pápai állam korábban létező két fegyveres testületét. Ez a katonai egység, a gyalogság részt vett számos hadműveletben, beleértve Róma védelmét 1870-ben. A II. világháború idején a pápai villákban teljesítettek szolgálatot Castel Gandolfo és Albano lakosságát segítve, amely településeket súlyos támadások érték az angol-amerikai bombázások idején 1944 februárjában. VI. Pál pápa oszlatta fel a Palatinus-őrséget 1970-ben.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria