A Szentatya a lengyel püspökökkel találkozott Krakkóban

Ferenc pápa – 2016. július 28., csütörtök | 16:21

Július 27-én este Ferenc pápa a lengyel püspökkel találkozott Krakkóban, a waweli székesegyházban. A Szentatya kívánsága az volt, hogy a főpásztorokkal kötetlen, testvéri beszélgetésben tárgyaljanak a lengyelországi egyház helyzetéről, kizárva a nyilvánosságot és a médiát.

A pápa először a nemrég elhunyt Zygmunt Zimowski érsekért, az Egészségügyi Dolgozók Pápai Tanácsának elnökéért imádkozott a püspökökkel, majd a kórházban fekvő, súlyos beteg Franciszek Antoni Macharski bíborosért, Krakkó korábbi érsekéért. Ezután a Szentatya válaszolt a főpásztorok kérdéseire, akik különböző témákat érintettek. Először a szekularizációról és az ateizmusról kérdezték – hogyan lehetne orvosolni ezt a helyzetet? A pápa válasza: a legfontosabb közel lenni az emberekhez. Mert ki akarják venni Krisztust az emberek életéből, ezért mellettük, a közelükben kell lenni, amikor Krisztushoz akarjuk vezetni őket. Továbbá azt is kiemelte, hogy a püspökök legyenek közel papjaikhoz.

Ezt követően a fiatalokról esett szó. Ferenc pápa azt sürgette, hogy a fiatalokat hozzák kapcsolatba a nagyszülőkkel, mert általában először ők adják át a hitet a gyermekeknek. Szó esett még az irgalmasság lelkipásztori alkalmazásáról is. A pápa kitért a napjainkban tapasztalható pénz iránti imádatra. Mint mondta, ma mindent meg lehet vásárolni és mindent el lehet adni pénzért, minden kiárusítható. Ha irgalommal akarunk közeledni az emberekhez, szabadoknak kell lennünk ettől a pénzimádattól.

Egy kérdés a plébániai rendszerre vonatkozott. Egy püspök azt kérdezte a pápától, vajon a hagyományos plébánia még érvényes intézmény-e a korszerű lelkipásztorkodásban. A pápa szerint a plébánia mindig helyettesíthetetlen. A vallási mozgalmak, kis közösségek nagyon fontosak az egyház életében, megvan a sajátos értékük, ha a plébánia keretében működnek. A plébánia Isten népének a háza. Az utolsó kérdés a menekültekkel volt kapcsolatos. A Szentatya hangsúlyozta, nincs kész formula arra, hogy miként viselkedjenek a menekültekkel szemben. Ez függ az országtól, a kultúrától, az emberek érzékenységétől, azonban lényeges a nyitottság és a befogadókészség.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria