A szentföldi főpásztorok ismét felszólaltak a menekültek érdekében

Nézőpont – 2015. március 17., kedd | 17:32

A szentföldi katolikus főpásztorok március 11–12-én Jeruzsálemben találkoztak, hogy megvitassák a térségbeli egyházak és országok nehézségeit – tájékoztat a Vatikáni Rádió angol nyelvű szerkesztősége.


A találkozón az izraeli, palesztinai, jordániai és ciprusi latin és keleti rítusú egyházak, valamint a szentföldi ferences kusztódia képviselői vettek részt. A félévenként megrendezett eseményt ez alkalommal a jeruzsálemi ferences rendházban tartották.

A találkozó összegzéseképp nyilatkozatot adtak ki, melyben felszólítják a nemzetközi közösséget és az Egyesült Nemzetek Szervezetét, hogy lépjenek fel a szíriai menekültek érdekében, akik kétségbeejtő körülmények között élnek. Ezenkívül a gázai újjáépítést is sürgették, hiszen családok ezrei maradtak fedél nélkül.

A főpásztorok örömüket fejezték ki két palesztinai arab szerzetes nővér közelgő szentté avatása okán. Boldog Marie Alphonsine Ghattas és a Keresztre feszített Jézusról nevezett Boldog Mariam Baouardy nővér kanonizációjára idén május 17-én kerül sor Rómában. Marie Alphonsine Ghattas a Rózsafüzér Nővérek kongregáció, Mariam nővér pedig a Betlehemi Kármel alapítója; számos helyi eseményt szerveznek szentté avatásuk méltó megünneplésére, és bátorítanak minden kezdeményezést, mely a két szent lelkiségének mélyebb megismerését és megértését szolgálja.

A térség oktatásával kapcsolatban kifejtették, továbbra is biztosítaniuk kell a hitoktatást diákjaiknak, hiszen ez kötelességük, a diákoknak pedig elidegeníthetetlen joguk. Emellett elengedhetetlen a palesztinai pedagógusok anyagi körülményeinek javítása, megbecsültségük növelése; számukra nyugdíjalapot kell létesíteni. Aggodalomra ad okot az izraeli katolikus iskolák helyzete, miután az izraeli oktatási minisztérium csökkentette a támogatásokat; továbbra is folynak a tárgyalások a minisztériummal, illetve a tanulók szüleit is kérik az iskolák anyagi támogatására.

A találkozó résztvevői fontolóra vették, milyen intézkedésekkel lehetne javítani a Jordániában élő szíriai és iraki menekültek rendkívül nehéz életkörülményein, akik lassan minden reményüket elvesztik, hogy valaha is hazatérhetnek szülőföldjükre. A főpásztorok hálájukat fejezték ki a jordániai Caritasnak és a többi humanitárius szervezetnek a rászorulóknak nyújtott segítségért. Figyelmeztettek rá, hogy a humanitárius válság mélyülése jószerével kimerítette az anyagi forrásokat.

A jeruzsálemi találkozó a Miasszonyunk-templomban koncelebrált szentmisével ért véget, melyen megemlékeztek Ferenc pápa megválasztásának második évfordulójáról, és Isten oltalmába ajánlották őt.

Fotó: Latin Patriarchate of Jerusalem

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria