A Szentszék aggodalmát fejezte ki egy kínai püspök fogva tartása miatt

Kitekintő – 2017. június 27., kedd | 17:00

Greg Burke, a szentszéki sajtóközpont igazgatója június 26-án közleményben fejezte ki a Vatikán aggodalmát Sao Csu-min kínai püspök sorsa miatt, akit erőszakkal eltávolítottak hivatalából, és ismeretlen helyen tartják fogva május óta.

A Szentszék komolyan aggódik Peter Sao Csu-min kínai püspök, a vencsoui egyházmegye főpásztora (a város korábbi neve: Jungcsia) személyes állapotáért, akit a kínai hatóságok május 18-án erőszakkal eltávolítottak püspöki székhelyéről, és jelenleg ismeretlen helyen tartanak fogva. A Kína délkeleti részén fekvő egyházmegye közössége és Sao Csu-min püspök családtagjai nem ismerik sem az eltávolítás okát, sem pedig a fogva tartás helyét.

Greg Burke a sajtóközleményben hangsúlyozta, a mostani és a hasonló incidensek nem tesznek jót a Szentszék és Kína közötti kapcsolatoknak. Éppen ezért a Vatikán azt kívánja, hogy Peter Sao Csu-min püspök mihamarabb visszatérhessen egyházmegyéjébe, és biztosítsák számára a püspöki szolgálat lehetőségét. A szóvivő egyúttal imádságra hívott fel a főpásztor kiszabadulásáért és az Egyház zavartalan működéséért Kínában.

A Vatikán és Kína viszonyát az elmúlt évtizedekben többször is feszültté tette az a kérdés, hogy kinek van joga püspököt kinevezni az országban, ahol mintegy tízmillió katolikus él. A közelmúltban azonban úgy tűnt, hamarosan talán történelmi jelentőségű megegyezés születhet a kérdésben. Kínában mintegy száz katolikus püspök szolgál; van, akiket a Szentszék nevezett ki, van, akiket a kínai hatóságok, némelyikük személyét pedig mindkét fél elfogadta.

Sao Csu-mint a Vatikán nevezte ki 2016-ban a Csöcsiang tartománybeli vencsoui egyházmegyébe, és a kínai hatóságok nem hagyták jóvá ezt a döntést; mind ez idáig négy alkalommal távolították el hivatalából hosszabb-rövidebb időre.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió; Catholic News Agency

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria