A Szentszék erősíteni kívánja a diplomáciai kapcsolatokat Vietnámmal

Kitekintő – 2014. szeptember 14., vasárnap | 14:08

Hanoiban tartották szeptember 10-11-én a szentszéki-vietnámi közös munkacsoport ötödik találkozóját. A találkozóról közös sajtónyilatkozatot adtak ki – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A megbeszéléseken jelen volt a vietnámi külügyminiszter-helyettes, a Szentszék részéről pedig Antoine Camilleri prelátus, külügyi helyettes államtitkár.

A szentszéki delegáció nagyra értékelte a katolikus egyháznak nyújtott támogatást, illetve a 2013-as vietnámi alkotmányban rögzített valláspolitikai előrelépéseket. Az állam megkönnyítette a nem rezidens szentszéki képviselő, Leopoldo Girelli érsek vietnámi munkalátogatásait.

Az őszinteség és kölcsönös tisztelet légkörében megtartott találkozón a Szentszék megerősítette, hogy nagy jelentőséget tulajdonít a két állam közötti kapcsolatok fejlesztésének, amely igaz az egész ázsiai földrészre is – elég, ha Ferenc pápa koreai vagy közelgő Srí Lanka-i és Fülöp-szigeteki utazására gondolunk. A Szentszék hangsúlyozta, hogy erősíteni akarja a diplomáciai kapcsolatokat Vietnámmal. A helyi katolikus egyházzal együtt tevékenyen hozzá kíván járulni az ország fejlődéséhez azokon a területeken, amelyekben az egyház elöl jár, vagyis az egészségügy, a nevelés, a szeretetszolgálat és a humanitárius munka terén.

Vietnámi részről megerősítették, hogy az állam és a párt politikája tiszteletben tartja a vallásszabadságot, továbbá támogatja a katolikus egyház tevékenységét a nemzet szociális-gazdasági fejlődése érdekében. Megélni az evangéliumot Vietnámban; jó állampolgárokként jó katolikusoknak lenni – ezt a két elvet emelte ki mindkét fél a találkozón. Ferenc pápa érdeklődéssel követi a szentszéki-vietnámi kapcsolatok legújabb fejlődését, és arra bátorítja a vietnámi katolikus közösséget, hogy továbbra is járuljon hozzá az ország főbb célkitűzéseinek megvalósításához.

A munkacsoport találkozóján megegyeztek abban, hogy tovább folytatják a párbeszédet és a kapcsolatokat, kedvező körülményeket teremtve a pápai képviselő küldetéséhez Vietnámban, aki ezáltal segíti a helyi katolikus egyházat a pápai tanítóhivatal követésében. A következő munkamegbeszélés időpontját diplomáciai úton egyeztetik.

Hanoiban a szentszéki küldöttség udvariassági látogatást tett a külügyminiszternél és helyettesénél, találkozott a belügyminiszter-helyettessel és a kormány vallási ügyi bizottságának elnökével. Meglátogattak továbbá néhány katolikus intézményt Hanoiban és Ho Si Minh-városban.

Magyar Kurír