A Szentszék összehangolt cselekvést sürget az óceánok védelmében

Kitekintő – 2017. február 17., péntek | 16:49

A nemzetközi, regionális és helyi politikát egyaránt ösztönzi a Szentszék a tengerek és óceánok biodiverzitásának védelmére, illetve mindazoknak a tevékenységeknek a felszámolására, amelyek pusztítják ezt a gazdagságot.

Bernardito Auza érsek, a Szentszék állandó megfigyelője az ENSZ New York-i székhelyén felszólalt egy ENSZ-konferencia előkészítő bizottságában, amely február 15–16-án ülésezett.

A megbeszélésen a 2030-ra kitűzött Fenntartható Fejlődési Célok (Sustainable Development Goals) 14. pontjával foglalkoztak, ami az óceánok, tengerek és tengeri erőforrások védelmére és fenntartható használatára irányul.

A vatikáni képviselő felhívta a jelenlevők figyelmét Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájának arra a részére, ami a jelenlegi ökológiai válságról szól: a tengerek szennyezéséről, elsavasításáról, a víztartalékok csökkenéséről, a biológiai sokféleség (biodiverzitás) elvesztéséről, a tengeri és part menti ökoszisztéma pusztulásáról. Ezekkel foglalkozik az ENSZ által elindított párbeszéd is. A dialógus alapját képező alapelvek: a teremtett világ tisztelete, a közjó, minden ember méltósága és a mindenkit megillető igazságosság.

Bernardito Auza idézte Ferenc pápa meggyőződését, miszerint nem lehetséges megfelelő módon szembenézni az emberi viselkedés környezetre ható negatív következményeivel anélkül, hogy figyelembe vennénk e viselkedés okait és hatásait. Az érsek rámutatott annak szükségességére, hogy a cselekvési terv különböző szinteken vonja be a döntési folyamatba a politika és a gazdaság, illetve a jog és a tudomány, a filozófia és a kultúra világát. Fontos, hogy az etikai és vallási intézményeknek is szerepet adjanak, mert az ökológiai problémák elleni küzdelemnek morális és spirituális dimenziója is van.

A cselekvés három szintje a nemzetközi, a regionális és a helyi politika. A Szentszék ezek összehangolását ösztönzi a tengerek és óceánok biodiverzitásának védelme érdekében, illetve mindazoknak a tevékenységeknek a felszámolására, amelyek visszaélések következtében pusztítják ezt a gazdagságot. Közös megközelítést kell kialakítani minden területen, az óceánok szennyezésének és elsavasításának csökkentése érdekében a fenntartható és az alacsony mértékű halászat elősegítésével, az úgynevezett fejlődő országok szegény lakossága szükségleteinek elismerésével, valamint a nemzetközi, regionális és helyi törvények gyakorlati alkalmazásával. Egyetlen hiteles partnert sem szabad kizárni ebből a párbeszédből – hívta fel a figyelmet Bernardito Auza érsek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria