A Szentszék szót emelt a közel-keleti konfliktusok megoldásáért

Kitekintő – 2015. április 22., szerda | 18:35

A Közel-Keletről és a palesztin kérdésről tárgyalt április 21-én, kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A megbeszélésen felszólalt a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője, Bernardito Auza érsek – tájékoztat a Vatikáni Rádió.


Auza érsek a Szentszék aggodalmának adott hangot az izraeli–palesztin tárgyalások előrehaladásának teljes hiánya miatt. Izraelnek jogos aggodalma saját biztonságának megteremtése, de az nem a szomszédaitól való elszigetelődés által valósulhat meg, hanem a palesztinokkal tárgyalásos úton megteremtett békén keresztül. Ezt támogatja a Vatikán és általánosságban a nemzetközi közösség. A Szentszék felelősségteljes és konkrét tárgyalásokra hívja a feleket a békefolyamat felélénkítése érdekében.

A Szentszék arra buzdítja a libanoni vezetőket, hogy találjanak megoldást a múlt év májusa óta üresen álló elnöki poszt betöltésére. Ez az intézményes űr ugyanis még sérülékenyebbé teszi az országot a közel-keleti helyzet tükrében. A szíriai konfliktus kapcsán a Szentszék elítéli az alapvető infrastruktúra megkülönböztetés nélküli elpusztítását, a víz- és áramszolgáltatás, a kórházak és iskolák tönkretételét, ezáltal is a polgári lakosság szenvedésének növelését. A nemzetközi közösség előzze meg azt a hatalmas humanitárius katasztrófát, amelyet az Aleppó városáért folytatott harc előidéz.

A Szentszék ismételten elítéli az etnikai, vallási, faji és más alapon elkövetett támadásokat és visszaéléseket. Auza érsek emlékeztet továbbá a márciusban Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa előtt hatvanöt ország által aláírt nyilatkozatra, amellyel támogatták a keresztények és más közösségek emberi jogait a Közel-Keleten. Soha nem lehet alternatíva az, hogy néma cinkosként nézzük az embertársaink ellen elkövetett borzalmakat – figyelmeztetett a szentszéki ENSZ-képviselő.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria