A Szeredi Fájdalmas Szűzanya búcsúját ünnepelték Fertőszentmiklóson

Kishírek – 2016. szeptember 22., csütörtök | 15:23

Minden évben szeptember harmadik vasárnapján tartják a Győr-Moson-Sopron megyei Fertőszentmiklóson a Szeredi Fájdalmas Szűzanya búcsúját a város nyugati szélén található szerdahelyi kápolnánál. Idén szeptember 17–18-án gyűltek össze a zarándokok Németh István plébános vezetésével.

Évszázadok óta zarándokok százai keresik fel a fertőszentmiklósi búcsújáróhelyet az év ezen időszakában, hogy fájdalmukban, betegségükben a Szeredi Fájdalmas Anya segítségét kérjék vagy hálát adjanak sikereiért.

Az idei búcsú szentmiséit, szombaton este és vasárnap délelőtt Heiter R. Gottfried OPraem kanonok mutatta be. Homíliájában a Fájdalmas Anya életútját állította példaként a hívek elé. Az esti szentmisét gyertyás keresztút és virrasztás követte. A zarándokokat a vasárnap délutáni litánián búcsúztatták el.

A Fájdalmas Szűzanya fertőszentmiklós-szerdahelyi szobrát 1588-ban Bezerédj Vörös Gergely, Szerdahely akkori ura állíttatta. A hagyomány szerint a szobor felállítását követően hatalmas vihar pusztított a településen, egy villámcsapás következtében a szobor is ledőlt, és a romok maguk alá temették, mégsem sérült meg. A csodának hamar híre ment, és nemsokára megindult a hívek zarándoklata a szerdahelyi, vagyis „szeredi” Fájdalmas Szűzanyához.

A kör alakú kápolna 1903-ban épült. Déli oldalán 1974-ben épült egy szabadtéri oltár, és ekkor került át a Fájdalmas Anya szobra is mostani helyére, a déli bejárattal szemben álló oszlopra. A kápolnát körülölelő téren 1980-ban készült el a keresztút.

A búcsújáróhelyről bővebben ITT olvashatnak.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Kalmár Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria