A szerzetesi hivatást népszerűsítik a szalézi középiskolában a Fülöp-szigeteken

Megszentelt élet – 2017. július 21., péntek | 9:46

Makatiban, a Don Bosco Műszaki Intézetben elindítottak egy szerzetesi hivatás-népszerűsítő programot a tanév elején, mindössze három héttel a tanítás megkezdése után. Lehet, hogy ez nem tűnik logikusnak, de ha megismerjük indokaikat, megértjük, miért döntöttek így.

Amikor rájöttek, hogy a kollégiumok és egyetemek agresszív módon, egyre korábban csalogatják el a diákjaikat, Makatiban, a Don Bosco Műszaki Intézetben megszületett a javaslat, hogy június 29-én, Szent Péter és Pál ünnepén a hivatást népszerűsítő napot tartanak, és terjesztik a diákjaik között a szalézi hivatás szépségét.

A nap szentmisével kezdődött, amelyben az iskola tanára, Salvador Pablo régi osztálytársával, Ronald Ocampóval, az iskola gyóntatójával együtt hálát adott szalézi hivatásáért szerzetesi örökfogadalmának 50. évfordulója alkalmából.

A mise végén az iskola egy másik volt növendéke, Vester Casaclang szalézi vette át a szót: a központi színpadon mondott beszédet a hivatásról.

A fiatal szaléziak, akik a posztnoviciátusból érkeztek a szerzetesi hivatást népszerűsítő napra, nemcsak egyszerűen meghívták a diákokat a szerzetesi életre, hanem egy táncos jelenetet is összeállítottak számukra és barátkoztak, beszélgettek velük a szünetekben. Egy tanár megjegyezte, gyönyörű látvány volt, hogy a kampuszon olyan sok szalézit látott, akik a diákoknak segítséget nyújtottak. A testvérek az egyik szobából a másikba mentek, hogy megosszák a diákokkal a szalézi hivatás szépségét.

Aznap azonban nem csak a szerzetesi élet szépségére hívták fel a figyelmet. A szobáról szobára járó testvérekkel egyidejűleg egy fórumot is tartottak, amely során megvilágították a hallgatók előtt a házastársi hűség és a családos hivatás szépségét. Joel Granada szalézi testvér, az iskola gyakorlati oktatója beszélt a hűség áldásáról, míg egy tanár házaspár megosztotta „tökéletlen” szerelmi történetüket a középiskola hallgatóival. Beszélgetésük egyik legfontosabb pontja volt, amikor bemutatták annak a megállapodásnak egy példányát, amelyet kilenc nappal az esküvő napja előtt írtak alá.

A végzős diákok lehetőséget kaptak arra, hogy imaszolgálatban vegyenek részt a közeli Bosco Szent János-plébánián. Felajánlották imáikat azokért a fiatalokért, akik döntés előtt állnak, melyik életállapotot válasszák.

A délután kosárlabda és labdarúgó-mérkőzésekkel telt a szerzetesnövendékek és a diákok között. Mindkét esetben a szaléziak győztek, de talán a diákok sem bánták, már várják a visszavágót.

A hivatást népszerűsítő nap szervezői remélik, nem csak egy vágyálom az, hogy amikor legközelebb ilyen napot tartanak majd, néhányan a mostani diákok közül már a szemináriumban lesznek.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria