A szlovák püspökök szerint az isztambuli egyezményt jelen formájában nem szabad ratifikálni

Kitekintő – 2016. december 2., péntek | 15:10

A szlovák püspöki kar azt kéri a kormánytól, hogy ne írja alá az isztambuli egyezményt, amely a nők elleni  és a családon belüli erőszak megelőzéséről és az ellene való küzdelemről szól. Mindezt azzal indokolják, hogy a konvenciót a genderideológia ihlette.

A szlovák katolikus püspöki konferencia elnöke közleményt adott ki, amely szerint a 2011-ben az Európa Tanács által elfogadott isztambuli egyezményt a genderideológia ihlette, amely szemben áll az emberi tapasztalattal és a józan ésszel.

A 81 cikkelyből álló egyezmény többféle új bűncselekményt is megfogalmaz, mint a női nemi szervek megcsonkítása, a kényszerházasság, a fenyegető zaklatás (stalking), a kényszerabortusz és a kényszersterilizáció. A nők elleni erőszakot történelmileg a nemek közötti egyenlőtlenség erőfölényből fakadó megnyilvánulásának tekinti. A probléma nem ez, hanem hogy a nők erőszak elleni védelmének elfogadható alapelvével együtt a konvenció szövege bevezet más, elfogadhatatlan elvárásokat is, amelyek összeütközésbe kerülnek olyan alapvető emberi jogokkal, mint a vallás- és nevelési szabadság – mutat rá Stanislav Zvolenský, a püspöki konferencia elnöke.

A szlovák főpásztorok tiltakozását a társadalmi nemek (gender) közötti különbségtétel váltotta ki, amelyet a 3. cikkely így határozott meg: „azoknak a társadalmilag megalkotott szerepeknek, viselkedésformáknak, tevékenységeknek és attribútumoknak az összessége, melyeket az adott társadalom megfelelőnek tekint a nők, illetve férfiak és a biológiai nemek számára”. Ez a megfogalmazás azt a feltételezést foglalja magában, hogy minden személy „semlegesnek” születik, és hogy ki milyen nemű, az a társadalmi körülmények és személyes választások eredménye. Ez az elképzelés ellentmond az emberi tapasztalatnak és a józan észnek. A konvenció alkalmazása megsérti a szülők nevelési szabadságát és a vallásszabadságot. Továbbá kötelezi az aláíró államokat, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket olyan iskolai oktatási anyagok bevezetésére, amelyek a nemek közötti egyenlőség mellett a nem sztereotipikus nemi szerepekre is vonatkoznak.

Az ideológia súlya egy ilyen nagy jelentőségű dokumentumban a várttal ellentétes eredményt szül – állapítja meg a szlovák püspöki konferencia elnöke. Arra kéri a kormányt, hogy ne engedjen a nemzetközi nyomásnak, amely az egyezmény ratifikálására irányul, és tiltakozzon bevezetése ellen az európai intézményeknél is.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria