A Teremtés utolsó mítoszai – Mezei Erzsébet kiállítása a Győri Egyházmegyei Kincstárban

Kultúra – 2016. május 28., szombat | 13:00

Május 19-én Kiss Tamás gyűjteményvezető és Fülöp Péter fotográfus nyitotta meg Mezei Erzsébet képzőművész kiállítását a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A művésznőt 1989-től foglalkoztatja a grafika, leggyakoribb kifejezőeszköze a monotípia, az anyagnyomtatás és a hidegtű. Kerámiával és nemezkészítéssel is foglalkozik. A vajdasági Zentán él; különféle képzőművészeti foglalkozásokat, táborokat, kiállításokat szervez. Győrben kiállított képeit Fülöp Péter a 2000-es évek elején látta először Zentán, majd tavaly ismét felfedezte a művésznő padlásműhelyében. 

„Íme, egy létra volt a földre állítva, s hegye az eget érte” (Teremtés könyve) – ezzel az idézettel kezdte Fülöp Péter megnyitóbeszédét. Mezei Erzsébet lajtorját rajzol egyik képére. A lajtorja alja a látható földben támaszkodik, a teteje a láthatatlan égben. Egyik vége tele történésekkel, szimbolikus absztrakciókkal, a másik vége tisztán az ég és a végtelenre nyitott horizont – folytatta Fülöp Péter. A Szerbiában székely, a Vajdaságban magyar, Magyarországon „határon túli magyar” alkotó e „sokgyökerűségében” mégsem kozmopolita, hanem univerzális. Alkotásai nem az absztrakció üres szándékát reprezentálják, hanem az organikus szemlélet szimbolikus absztrakcióját keltik életre. Mezei Erzsébet lajtorjái a földi támaszukban a gyökereket keresik, az égi támaszukban pedig a Jóistent szólongatják – fogalmazott a fotográfus a kiállítás megnyitóján.

Minden képe telített tartalommal, utalásokkal: külön mélyelemzést kívánó, szimbolikus, különös misztériumjáték. Mintha korunk egyik utolsó, apokaliptikus mesélőjének tablóit látnánk, felsorakozva a falakon – hangsúlyozta Fülöp Péter, utalva a képeken látható ábrázolásokra: a fel-feltűnő Golgota-absztrakciók komor rajzolatai, a keresztek maguk is szenvedő, görcsbemerevült táncai – a jól ismert bibliai vonatkozások különös újra életrekeltett pózokban jelentkeznek Mezei Erzsébet alkotásain. Mintha maguk is megfeszíttettek volna. Mintha velünk és rajtunk keresztül viselnék a teremtett világ jelenkori torzóságát. Irtózatos energiával mozdul minden ebben a látszólag statikus képi ábrázolás-világban – méltatta a képeket Fülöp Péter.

A tárlat egy hónapon át látogatható keddtől vasárnapig, 10–16 óra között.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria