A vatikáni államtitkár-helyettes a francia becsületrend kitüntetettje

Kitekintő – 2016. december 8., csütörtök | 17:05

Angelo Becciu érsek, vatikáni államtitkár-helyettes a Francia Köztársaság Becsületrendje parancsnoki rangja kitüntetésben részesült. Az elismerést Philippe Zeller, Franciaország szentszéki nagykövete adta át december 1-jén szerény ünnepség keretében a vatikáni francia diplomáciai képviseleten.

A nagykövet olasz és francia nyelvű méltató beszéde után Becciu érsek francia nyelven mondott köszönetet a kitüntetésért. Emlékeztetett személyes kötődésére Franciaországhoz, ahol a párizsi apostoli nunciatúrán tanácsosi tisztségben végzett szolgálatot. Felsorolta azokat a kegyhelyeket, amelyekre ellátogatott. „Megszerettem az országot az embereken, a sok tehetségen, ellentmondásain keresztül, és elsősorban a múltbeli és jelenlegi hitén keresztül” – fogalmazott a vatikáni államtitkár-helyettes.

A magas állami kitüntetés nem privilégium, hanem megújított elkötelezettség az imára Franciaországért – tette hozzá Angelo Becciu érsek. Hangsúlyozta: nem szabad mellőzni az örökséget, amelyet Franciaország a történelmétől kapott. Utalt Jacques Maritain katolikus hitre tért francia filozófus Kereszténység és demokrácia című kötetének egy gondolatára, miszerint a demokratikus szellem nemcsak, hogy evangéliumi ihletésű, de nélküle nem is létezik.

A diplomáciai testület és az egyház képviselőin túl az ünnepségen jelen volt Jean-Louis Tauran bíboros kamarás és Paolo Borgia prelátus, a szentszéki államtitkárság tanácsosa is – tájékoztatott az L'Osservatore Romano vatikáni napilap december 2-i száma.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Catholic Herald.co.uk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria