A vörösberényi templom új orgonájára gyűjtöttek

Kultúra – 2014. október 2., csütörtök | 9:10

Szeptemberben fejeződött be az a hét részből álló jótékonysági koncertsorozat, melynek során a közel 800 esztendős vörösberényi erődített templom új orgonájának megvásárlásához gyűjtöttek adományokat – tájékoztatott a Veszprémi Főegyházmegye.

A sorozat első koncertjének maga a vörösberényi református templom adott otthont májusban. A veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola, valamint a balatonalmádi Kósa György Zenei Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei adtak hangversenyt.

Júniusban a balatonfüredi református templomban szólalt meg a Tanári Kamarakórus és az Egyesített Kórus közös műsora.

Júliusban a veszprémi Opus Énekegyüttes, majd a Szent Mihály Kórus és a Schola Regina koncertjei, illetve az Orlando Énekegyüttes reneszánsz estje következtek.

Augusztusban katolikusok és reformátusok lelkipásztoraikkal együtt ünnepelték a példás összefogást. Az esten a vörösberényi református gyülekezeti kamarakórus énekelt Varga Áron vezényletével, közreműködtek: Rostetter Szilveszter – ládaorgona, Hódossy Réka – ének, Huiber Gabriella és Győrfi Judit – zongora, valamint Ripka János – gordonka.

Varga Áron református kántor, a koncertek főszervezője és Faust Gyula, a vörösberényi templom református lelkésze megköszönte a művészek és művészeti csoportok szolgálatát, Szabó János vörösberényi plébános pedig így szólt köszöntőbeszédében Szent Lukács evangéliumát idézve: „Jó nekünk itt lennünk!” (9,33) 

A jótékonysági koncertsorozat szeptemberi ráadáshangversenyén különleges zenei formációt láthatott és hallhatott a közönség: egy katolikus és egy református házaspárt; Hegedűs Katalint és Hegedűs Endrét, valamint Várnagy Andreát és Farkas Zsoltot, akik négy- és nyolckezes zongoradarabokat adtak elő.

A Kossuth-díjas Hegedűs Endre elmondta: rendszeresen játszanak jótékonysági hangversenyeken. Céljuk egyrészt, hogy elvigyék az evangéliumi üzenetet a különböző közösségekhez, másrészt vallják: a zenei élmény táplálja és megtisztítja a lelket, hitben megerősít, és kiteljesíthet minden embert a szeretetben.

Fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria