Adományozókat keresnek a szaléziak a Péliföldszentkeresztről szóló könyv kiadásához

Megszentelt élet – 2017. március 20., hétfő | 12:49

A péliföldszentkereszti szalézi közösség hiánypótló művet szeretne a zarándokok, turisták, a kegyhely barátai kezébe adni a Don Bosco Kiadó segítségével, amely bemutatja Péliföldszentkeresztet, az ősi kegyhelyet, a magyar szaléziak bölcsőjét.

A gazdag képanyaggal készülő kötet kiadásához nagylelkű adományozók segítségét is várják.

A kötettel nem tudományos értekezést kívánnak átnyújtani a szerkesztők, hanem egy évszázadokra visszanyúló, színes történetet, amelyből a múlt visszamosolyog a jelenre, és a jól ismert kövek elmondják ismeretlen történetüket. A könyv egyik jellemzője, hogy a forrásanyagok közül elsősorban az eddig még kiadatlan szalézi művekből válogattak, ami külön stílust ad a szövegnek.

Az első fejezet az őskori kutatások anyagával kezdődik, kitér a helyi mondákra, majd az első írásos emlékek nyomán haladva eljut az ott élő remetékig, a kegyhelyhez fűződő csodáig, a mai templom felépítése után az ott gyökeret verni nem tudó szerzetesrendeken át egészen a szaléziakig.

A kötet második fejezete az 1913-tól 1950-ig terjedő időszakot öleli fel. Elsősorban rendi anyagokra támaszkodva lehet betekintést nyerni a szaléziak korabeli életébe, nyomon követni a magyar szalézi mű szárba szökkenését és Péliföldszentkereszt felvirágoztatását. A kegyhely kevésbé vidám, 1950-től 1993-ig tartó időszakát írja le a harmadik fejezet, amikor vájáriskola, börtön és vadászház volt ott, amíg a szaléziak vissza nem kapták jogos tulajdonukat. Ezt a részt értékes visszaemlékezések gazdagítják.

A negyedik fejezet onnan kezdődik, amikor a kegyhely ismét szalézi tulajdonba került és újjáéledt, bemutatja az újraindulás időszakának ifjúsági munkáját, és egészen 2000-ig követi a történéseket. Az ötödik fejezet a legújabb időket örökíti meg, Péliföldszentkereszt jelenét ismerteti, kitérve a legújabb fejlesztésekre és felújításokra is. Az utolsó fejezet részletesen bemutatja a kegytemplomot és környezetét, végül a helyi imádságok, énekek, vallásgyakorlatok gyűjteményével zárul a kiadvány.

A kötet a 2013-ban megjelent Szaléziak Magyarországon album stílusában készül, sok száz képpel, eddig még nem közölt régi és új fotókkal, Lengyel Erzsébet szerkesztésében.

Az adományozás részletei a szalézi rend honlapján találhatók.

Forrás: Szaléziak.hu

Fotó: Búcsújárás.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria