Agyagosszergény posztumusz díszpolgára lett Németh Antal püspöki tanácsos

Kishírek – 2015. november 25., szerda | 15:18

November 20-án, Németh Antal püspöki tanácsos, Agyagosszergény szülötte halálának 65. évfordulóján megemlékezést tartottak a Győr-Moson-Sopron megyei faluban a Közi Horváth József Népfőiskola szervezésében – tájékoztatta szerkesztőségünket Szalai Viktor, az intézmény alapítója.

A résztvevők néma főhajtás mellett koszorút helyeztek el a püspöki tanácsos sírján a község temetőjében, majd szentmisét ünnepeltek, utána pedig a helyi művelődési házban folytatódott a megemlékezés. 

Petes Róbert teológus, egyháztörténész Koczkázatok latolgatás nélkül címmel tartott előadást, melyből a mintegy félszáz jelenlévő bepillantást nyerhetett a kommunista egyházüldözés időszakába. Ezt követően Búzás József tanúságtevő életét mutatták be.

Az előadást követően Radics Attila önkormányzati képviselő ismertette a posztumusz díszpolgári címet, és átadta az elismeréssel járó oklevelet. A kitüntetést a család leszármazottjai nevében Németh Vilma vette át.

Németh Antal püspöki tanácsos (Fertőszergény, 1914. június 2. – Győr, 1950. november 20.)

1939. június 18-án  Grősz József püspök, szombathelyi apostoli kormányzó szentelte áldozópappá. Újmisésként Fertőszentmiklósra került segédlelkésznek.

1947-ben az újonnan létesített Egyházmegyei Gazdasági Hivatalba kapott kinevezést egyházmegyei számvevőként az akkori hivatalvezető mellé. Feladatát egészen haláláig ellátta. A kommunista diktatúra kezdeti éveiben többször is bántalmazták, amiért nem volt hajlandó kiadni a reá bízott egyházi vagyont és a vele járó titkokat. Főpásztora felajánlotta neki a külföldre távozás lehetőségét, a püspöki tanácsos azonban azt elutasította.

Szülőfalujának (ma: Agyagosszergény) képviselő-testülete a Közi Horváth József Népfőiskola kérelme alapján posztumusz díszpolgári cím odaítéléséről döntött számára 2015 novemberében.

A rendezvény zárásaként került sor az idei Közi Horváth József Ösztöndíjpályázat eredményhirdetésére. A népfőiskola által megítélt 50 ezer forintos ösztöndíjat Kiss Evelin, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója vehette át Póczáné Németh Alojzia elnök asszonytól. Az est során közreműködött Sajtos Gabriella, aki Pilinszky János Imádságért című írásából mondott el egy részletet.

Fotó: Közi Horváth József Népfőiskola (Agyagosszergény)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria