Menekültügy Olaszországban: a helyi egyház megoldást sürget

Kitekintő – 2015. április 18., szombat | 13:05

Az olasz helyi egyház nagy figyelemmel követi a hatalmas bevándorlási hullámot, amely ezekben a napokban elérte a dél-olasz partokat. A helyi hatóságok nem kívánnak további erőfeszítéseket tenni a bevándorlók elhelyezéséért. A Vatikáni Rádió tudósítása.

Az olasz helyi egyház nagy figyelemmel követi a hatalmas bevándorló hullámot, amely ezekben a napokban elérte a dél-olasz partokat. A befogadás terén Olaszország áll az élvonalban. A helyi hatóságok azonban ellenállásuknak adtak hangot, mondván, nem tudnak további erőfeszítéseket tenni a bevándorlók elhelyezése terén.

Francesco Montenegro bíboros, a szicíliai Agrigento érseke, az olasz püspöki konferencia migráns bizottságának és a Migrantes Alapítvány elnöke a bevándorlásról nyilatkozva a Vatikáni Rádiónak rámutatott: Nem remélhetjük, hogy csökken a menekültek száma, mert Afrikában sok a szenvedés, a háború, az üldözés. Az emberek tehát elmenekülnek, ahogy Európában mi is tettük korábban, amikor az éhezés, a szegénység miatt veszélyben volt a túlélés. Most pedig csodálkozunk és felháborodunk, hogy ők is ezt teszik. Bizonyos mértékben felelősek vagyunk olasz és elsősorban európai politikai szinten, hogy nem akarunk szembenézni a problémával, hanem passzív megfigyelőként elnézzük a halottak növekvő számát.

A bevándorlók befogadását illetően a közintézmények részéről is ellenállás tapasztalható. Szicília a legtöbb bevándorlót befogadó régió.

Nem értem, milyen felfogásuk van a történelemről egyes intézményi vezetőknek, akik nem akarják engedélyezni a bevándorlók elhelyezését. Hogyan képzelhetjük azt, hogy bezárjuk az ajtókat, ablakokat és azt mondjuk: menjetek el innen? Ez annyit jelent, hogy a történelemmel szemben haladunk, ami csak kárunkra lehet. Nyissuk ki végre a szemünket, és vegyük tudomásul, hogy egy új tény előtt állunk. Ha nemet mondunk, az a probléma hibás kezelése – figyelmeztetett Agrigento bíboros érseke.

A nevüket állandóan változtató európai kezdeményezések nem sokat változtatnak azonban a szicíliai helyzeten. Az egyház azt hangsúlyozza, szavakkal nem lehet megállítani történéseket, embereket. A szavakat kövessék tettek. A bevándorlóknak is meg kell adni azt, amit az olasz alkotmány előír. Ez nemcsak az egyház rögeszméje, hanem az olasz állam elvárása is, tehát össze kell fogni, és szembe kell nézni a problémával. Ha Európa nem teszi meg a saját részét, Olaszország nem tudja megoldani egyedül ezt a vészhelyzetet. A menekültek  Európa más országaiba is mennek, a kérdés tehát Európát is érinti. Ha csak konferenciákat tartunk, azzal nem oldjuk meg a helyzetet – jegyezte meg keserűen az érsek.

Amióta megkezdődött a globalizáció, felszínre kerültek olyan jelenségek, amelyek az ember helyett a pénzügyeket, a gazdaságot középpontba állító globalizáció eredményei. Ahogy ma a gazdaságot fejlesztjük, az csak arra szolgál, hogy a gazdagok még gazdagabbak legyenek, a szegények pedig még szegényebbek. De vajon nem olyan globalizációt akarunk-e, amely lehetővé teszi, hogy mindannyian egy asztalhoz ülhessünk le? A gazdag asztalának lábánál ülő Lázár története továbbfolytatódik, mi vagyunk a gazdag és egyben a szegény Lázár is. Ha emlékeznénk erre, akkor talán megváltozna hozzáállásunk – jegyezte meg Francesco Montenegro bíboros, a szicíliai Agrigento érseke.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria