Akolitusokat és lektorokat avattak Gyulafehérváron

Külhoni – 2015. március 23., hétfő | 18:38

Jakubinyi Görgy gyulafehérvári érsek március 22-én, feketevasárnap nyolc akolitust és három lektort avatott Gyulafehérváron – adja hírül a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség.

Feketevasárnap Jakubinyi György érsek nyolc akolitust és három lektort avatott. Akolitusok lettek: Antal Zoltán (Csíkszépvíz), Fülöp Zsombor (Galócás), Ioja Ioan (Sagna), Juon István Csaba (Székelyudvarhely), Kovács József (Borzont), Pasca Szilárd (Kézdivásárhely), Popesc Mihăiţă Cristian (Petrozsény) és Turtureanu Róbert (Nagybánya).

Lektori szolgálatban részesültek: Bereczki Attila-Szabolcs (Balánbánya), Fülöp Sándor Szabolcs (Ditró) és Mateeș Ferencz Eugen (Temesvár).

Az akolitusok, valamint a lektorok felavatására a Gyulafehérvári Egyházmegyében nagyböjt ötödik vasárnapján kerül sor. Ekkor a szeminárium harmadik, illetve negyedik évfolyamát végző papnövendékeket avatják fel e kétféle oltárszolgálatra.

Az akolitusavatás a legközelebbi lépcsőfok a papnövendék teljes elköteleződéséig, amely a diakonátusszentelésben nyer végleges formát. A már lektori szolgálatra felavatott növendékek ekkor – lehetőleg ünnepélyes mise keretében – megkapják az áldoztató pixist vagy cibóriumot (kelyhet), megtöltve a szentmise ünneplésére előkészített kenyérrel (ostyával). Az akolitusnak feladata elsősorban a szentmiséken való áldoztatás, valamint a szent edények purifikálása (megtisztítása, elöblítése).

A lektor egyike a II. vatikáni zsinat után megmaradt úgynevezett kisebb rendeknek, magyar megfelelője a felolvasó. A szertartást végző püspök (vagy az ő megbízását élvező pap) lehetőség szerint ünnepi mise keretében adja át a Szentírást a harmadéves papnövendéknek, aki ettől a gesztustól kezdve már hivatalos megbízottja az Anyaszentegyháznak a szent szövegek olvasására. Ez esetben szent szövegek alatt értünk minden igeliturgiában felhangzó bibliai szakaszt, a diakónusnak fenntartott evangéliumot kivéve.

Fotó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria