Alzheimer Café Szatmárnémetiben

Külhoni – 2018. szeptember 22., szombat | 14:02

Első alkalommal szervezett Alzheimer Cafét a Szatmári Egyházmegyei Karitász az Alzheimer-kórban szenvedő betegek, hozzátartozóik, valamint gondozóik számára szeptember 17-én Szatmárnémetiben.

Az Alzheimer-kór világhetében a soproni Idősek Európai Háza Alapítvány kezdeményezésére megrendezett esemény célja az volt, hogy találkozási lehetőséget biztosítson az Alzheimer-kórban szenvedő betegek, családtagjaik és ápolóik számára, hogy szakemberektől tájékozódhassanak a betegségről, valamint megismerkedhessenek hasonló problémával küzdő családokkal.

Az eseménynek a Szatmári Egyházmegyei  Karitász székháza adott otthont.

A rendezvényt Román János karitászigazgató nyitotta meg; majd Sütő Teréz, a soproni alapítvány elnöke beszélt az időskori demenciáról, valamint a soproni Alzheimer Café működéséről. Az előadó felhívta a figyelmet arra, hogy az időskori demenciában szenvedők száma folyamatosan nő, valamint arra is, hogy bárkit érinthet e betegség, társadalmi helyzettől függetlenül.

A legújabb kutatási eredmények szerint az internetezés, a művészeti tevékenység, a kézműveskedés hatékonyan késleltetheti a demencia tüneteinek jelentkezését – hangzott el a Szatmárnémetiben tartott találkozón. Mivel a betegség jelenleg nem gyógyítható, ezért a megelőzésre kell hangsúlyt fektetnünk: táplálkozzunk egészségesen, mozogjunk rendszeresen, tornáztassuk elménket, járjunk társaságba.

A demens betegek otthoni gondozásáról Sipőcz Katalin ápoló tartott előadást. A betegség első tüneteinek észlelésétől a teljes leépülésig akár húsz év is eltelhet, ezért fontos, hogy a családtagok felkészüljenek demens szerettük ellátására, hangsúlyozta a szakember, majd kifejtette a konkrét gondozási feladatokat, gyakorlati tanácsokkal is szolgálva arra vonatkozóan, hogy mit tegyünk, és mit ne demens beteg ápolásakor. Az ápolónő arra kérte az Alzheimer-kórban szenvedő beteget gondozó családtagokat, hogy ne feledkezzenek meg saját egészségükről sem.

Amberger Erzsébet nyugalmazott tiszti főorvos az időskori gyaloglás jótékony hatásáról beszélt, majd bemutatta az országos hálózattá fejlődött Gyalogló Idősklubot. A soproni nyugdíjasok műsorát követően a szakemberek a résztvevők kérdéseire válaszoltak.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria