Aranymiséjét ünnepelte Dióssi Géza Kornél OP Sopronban

Megszentelt élet – 2016. június 26., vasárnap | 15:45

Június 19-én mutatta be Dióssi Géza Kornél domonkos aranymiséjét a soproni Szent Júdás Tádé domonkos templomban. Ötven évvel ezelőtt ugyanezen a napon szentelték pappá Egerben.


A szentmisén a domonkos atyákon kívül a város plébánosai is koncelebráltak, a hálaadó szentmise ünnepi szónoka Barna Ferenc Máté OP, a magyarországi domonkosok elöljárója volt. Homíliájában Kornél atya ötvenéves papi pályáját párhuzamba állította Jézus evangéliumi kérdésével: „Ti kinek tartotok engem?”, és rámutatott, érdemes elgondolkodnunk, mi kinek tartjuk Kornél atyát, és vajon kinek-minek tart minket a világ.

A lényeges kérdés nem az – hangsúlyozta a szónok –, hogy téged, Kornél atya, fél évszázados papi szolgálat után kinek-minek tart a világ, hanem az, hogy te ki vagy, és mi kik vagyunk. Te a szolgálatra meghívott Krisztus-követő vagy, mi pedig mindannyian ennek a hitnek és a belőle fakadó reménynek, szeretetnek részesei, megajándékozottjai vagyunk.

A szentmisén Tirnitz Tamás szolgált az orgonánál. Az áldozás után Kornél atya papi jelmondatához – „Téged, Isten, dicsérünk” – illeszkedve hálaadásul felcsendült a Te Deum.

Az ünnepi, hálaadó liturgia végén a domonkos templom hívei és az itt működő közösségek köszöntötték a jubiláns domonkos atyát, Isten áldását kérték további életére, papi-szerzetesi hivatására. Ezt követően először az atyák és a domonkos testvérek, majd a hívek részesültek aranymisés áldásban.

* * *

Dióssi Géza Kornél OP


Dióssi Géza 1942. május 15-én született Kolozsvárott, egy négygyermekes család legidősebb gyermekeként. 1944-ben a háborús helyzet miatt a Dióssi család Magyarországra költözött, először Mátranovákra, majd Budapestre. Dióssi Géza a piarista gimnáziumban tanult Budapesten, majd érettségi után Esztergomban és az egri szemináriumban folytatta tanulmányait. 1966. június 19-én szentelte pappá Egerben Brezanóczy Pál érsek.

A domonkosokkal már gyerekkorától fogva tartotta a kapcsolatot, a szerzetesrendek 1950-es feloszlatása miatt 1964. július 5-én Sopronban egy lakásban tett örökfogadalmat Csertő János György OP atya kezébe. Rendi névként a Kornél nevet kapta.

Mint egyházmegyés pap először Salgótarjánban szolgált, majd plébános lett Zabarban, Karancslapujtőn, Putnokon. 1989-ben öt paptársával együtt elsőként mentek Kárpátaljára. Kornél atya 7 évet töltött Munkácson, ahol minden papi feladatot elvállalt és teljesített.

1996-ban visszatért Magyarországra, már hivatalosan is domonkos szerzetesként. 2000-ig a domonkosok által 1942-ben alapított Szent László-plébánián szolgált Debrecenben, majd 2005-ig a budapesti Rózsafüzér Királynéja-templom plébánosa volt. Ekkor betegsége miatt nyugállományba vonult és a domonkosok soproni rendházába költözött, ahol a nagy türelemmel viselt tartós betegség ellenére a mai napig nem vonult vissza teljesen, jelenleg is részt vesz a szolgálatban a szentmiséken való koncelebrálással és gyóntatással.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Pápai József OP

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria