Ars Sacra Fesztivál az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán – Makkai Márta textilművész kiállítása

Kultúra – 2015. október 2., péntek | 18:43

Makkai Márta textilművész szakrális témájú munkáiból nyílt kiállítás az Ars Sacra Fesztivál keretében a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán. Az október 22-ig látható tárlatot Fülöpné Erdő Mária, az intézmény rektora nyitotta meg.

A váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán immár hagyománnyá vált, hogy kiállításokat, művészeti eseményeket rendeznek. A főiskola tavaly csatlakozott először az Ars Sacra Fesztiválhoz, és idén is részt vesznek a programsorozatban. Fontosnak tartják, hogy hallgatóik – mint leendő pedagógusok – a művészet által minél gyakrabban találkozzanak igazi értékekkel.

Az idén Makkai Márta textilművész munkáit mutatják be a főiskolán. A tárlatot Fülöpné Erdő Mária, az intézmény rektora nyitotta meg. Beszédében méltatta a művésznőt. Kiemelte, hogy tárlata példaértékűen közvetíti a főiskola számára a szakrális művészet lényegét. Makkai Márta 1977-ben diplomázott a Magyar Iparművészeti Főiskolán szövöttanyag-tervező iparművészként. Az ikat technikában találta meg gondolatainak, érzéseinek autentikus kifejezését.

A művésznő munkáit október 22-ig tekinthetik meg az érdeklődők. A kiállítás hétköznap 8–18 óra között várja a látogatókat.

Az ikat a Távol-Keletről származó ősi technika, melyben a szövés során a kézzel megfestett láncszálak foltszerű színhatása dominál. A pamutszálakat egyenként megfestik a szövés előtt, így ezekkel hozzák létre a kész szövetben a foltszerű hatásokat. A technika tehát a kézi festés és a szövés különleges együttese.

Fotó: Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria