A Szent István Érdemérem és Díj átadása Székesfehérváron – VIDEÓVAL

Hazai – 2014. augusztus 19., kedd | 19:35

Rónai László idegsebész professzor, a Szent György Kórház orvosa vehette át Spányi Antal megyéspüspöktől az Államalapító Szent István Érdemérmet és Díjat, amelyet tizenegyedszer ítéltek oda Székesfehérváron – adja hírül a Székesfehérvári Egyházmegye honlapja.

A civil alapítású elismerést minden évben olyan személynek ítélik oda, akinek munkásságához, szakmai életútjához, a közösségben tanúsított emberi hozzáállásához Szent István öröksége szolgál iránymutatásul. Vagyis a keresztény értékrendnek megfelelő életet él, és ennek szellemében kiemelkedő tevékenységet végez.

Az Államalapító Szent István Érdemérem és Díj kuratóriuma a város neves embereiből áll, akik közösségüket, intézményüket képviselve a beérkező állampolgári javaslatok alapján választják ki a példamutató személyt az elismerésre.

Idén Rónai László idegsebész professzor, a Szent György Kórház orvosa vehette át a megtisztelő díjat, amelyet a hagyományoknak megfelelően Spányi Antal megyéspüspök, a kuratórium elnöke adott át. Az ünnepségen a díjazottat Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke méltatta.

Spányi Antal püspök köszöntőjében elmondta: „Szent István új eszményt hozott a magyarnak, amelyet bátran és határozott célként a nép elé kitűzött. De tudta, hogy csak akkor lehet azt a magyar lélekben elültetni, ha példaként éli azt, amit hirdetett.” A főpásztor hozzátette: „Látjuk azt, hogy egyetlen vezető, akármennyire hiteles példát is ad, akkor is szükség van arra, hogy sokan hitet tegyünk egy eszmény mellett. Szükség van arra, hogy a Szent István-i értékrend, mely ezer évvel ezelőtt a halál útja helyett az élet útjára állította a nemzetet, mind szélesebb körben, minél több embert megérintsen gondolkodásmódjában, lelkületében, értékítéletében, életvitelében.”

Az ünnepi eseményen a Musicolore kórus Szent Istvánról szóló énekeket adott elő, valamint néhány művet a díjazott kedvenc zeneszerzőitől.

Rónai László 1947. május 21-én született Budapesten. Édesapja MÁV-tiszt volt, főfelügyelőként ment nyugdíjba, édesanyja okleveles tanítónő és mérlegképes könyvelő végzettséget szerzett, és szintén a MÁV-nál dolgozott. Budapesten az általános iskola elvégzése után a Szent István (akkor I. István) Gimnáziumba került, ott érettségizett 1965-ben, ugyanebben az évben felvették a Budapesti Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karára, ahol 1971-ben általános orvosi diplomát szerzett.

Ennek az évnek az őszén került a székesfehérvári kórház idegosztályára, pályakezdő orvosként. 1975-ben ideggyógyász, 1977-ben elmegyógyász szakorvos lett. 1978-ban meghívták az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézetbe munkatársnak – itt korábban neuroradiológiát tanult –, így 1979-től 1983-ig az Amerikai úti intézetben dolgozott, 1981-ben szerzett idegsebész szakorvosi képesítést. 1983-ban tért vissza a székesfehérvári kórházba mint idegsebész főorvos. 1984 első felében Bécsben az Egyetemi Idegsebészeti Klinikán dolgozott, aztán Székesfehérváron, a traumatológián 1995 végéig. 1996 elejétől az önállóan működő idegsebészet vezetője. Két fia van, ma mindketten orvosok.

Pályafutása során részt vett az EC-IC Bypass Study elnevezésű világméretű kutatásban, amelyről tanulmánya is megjelent. Munkáját kitüntetésekkel is elismerték: 2007-ben Pro Sanitate, 2008-ban Berzsenyi-díjat kapott. Tagja lett a Magyar Idegsebészeti Társaságnak, a Magyar Neuroradiológiai Társaságnak, a Magyar Neuroonkológiai Társaságnak és a Magyar Gerincgyógyászati Társaságnak.

Rónai László szívesen vállalta az osztályvezető főorvosi feladatot, amelynek örömei mellett számos kihívással kellett szembenéznie. Nagy elméleti tudása, kiváló gyakorlati érzéke mellett mindig az egész ember volt fontos számára. Soha nem tudott leragadni csupán a beteg problémájának keresésénél. Ezzel a hitvallással felvértezve tudta átvészelni azokat az embert próbáló történelmi viharokat, amelyekbe élete során belekerült, s így tudta elviselni a szakmai csalódásokat is. Mindezekhez további erőt adott a család, a képzőművészet, a költészet és a zene szeretete. Az opera és az olaszországi utazások mellett a labdarúgást is kedveli, de a kerti munka is kikapcsolódást jelent számára.

Rónai László mindig nagy súlyt helyezett a betegek tájékoztatására, orvosi munkájában mindig szem előtt tartotta, hogy mindent magas színvonalon végezzen, a mai modern orvoslásban való magas fokú tájékozottsága mellett a hagyományos (nem kizárólag a betegségre vonatkozó) orvoslást is kiválóan alkalmazta.

Fotó: Berta Gábor

Videó: Székesfehérvári Egyházmegyei Stúdió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria