Átvették a betlehemi békelángot a magyar cserkészek Bécsben

Kitekintő – 2014. december 13., szombat | 18:33

Hagyományosan a Magyar Cserkészszövetség hozza el Magyarországra a betlehemi békelángot, amelyet idén december 13-án vettek át egy bécsi evangélikus templomban – tájékoztat az MTI.

Csaknem száz bécsi zarándok november 24-én utazott Betlehembe, hogy elhozza a békelángot az osztrák fővárosba. A lángot ezután egy kilencéves osztrák kiscserkész, Tizian Ronacher adta át világ húsz országának cserkészdelegációjával együtt a Felvidékről, Erdélyből és Magyarországról érkező csapatoknak, valamint a Magyar Cserkészszövetség képviselőinek. Az ünnepélyes ceremónián katolikus, anglikán és evangélikus egyházi személyek is részt vettek.

December 14-én, advent 3. vasárnapján a budapesti Fasori Református Templomban adják tovább a lángot vidéki cserkészdelegációknak és civileknek. Az ünnepélyes eseményen beszédet mond Pál Ferenc, római katolikus pap. A békelángot Buday Barnabás, a Magyar Cserkészszövetség országos elnöke adja át, aki egyúttal tolmácsolja Böjte Csaba testvér köszöntő üzenetét.

A békeláng többek között Dunakeszire, Tatára, Debrecenbe, Rácalmásra, Kulcsra, Pilisszentivánra, Székesfehérvárra, Törökszentmiklósra, Szajolra, Mátramindszentre, Szuhára, Bátonyterenyére, Balatonboglárra, Miskolcra, Gyöngyösre és Gödöllőre jut majd el.

December 15-én az esemény szervezői továbbadják a lángot Latorcai Jánosnak, az országgyűlés alelnökének.

Az osztrák cserkészek 1986-ban kezdeményezték az akciót, amelyhez a magyar cserkészek immár 24. alkalommal csatlakoztak. A betlehemi Születés-templomának örökmécseséből meggyújtott lángot speciális lámpákkal és örökmécsesekkel viszik el a fogadó országokba. A láng az évek során az összetartozás, a biztonság, a kölcsönös bizalom és szeretet jelképe lett.

Fotó: dpsg-paderborn.de

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria